Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η σημασία της εκπαίδευσης στα Ρολλερ

Τώρα που έχουμε αναπαράγει τα πτηνά και έχουν απογαλακτιστεί οι νεοσσοί, έρχεται η στιγμή που πρέπει να διαχωριστούν τα νεαρά αρσενικά στις κλούβες πτήσης για αρσενικά μόνο.. Έτσι μπορούν να αρχίσουν τα πρώτα μαθήματα πρόωρης εκπαίδευσης . Ο διαχωρισμός των αρσενικών από τα θηλυκά όσο το δυνατόν νωρίτερα αποτρέπει τα νεαρά αρσενικά που αναπτύσσουν ισχυρές προσωπικότητες στο να κυριαρχούν στα νεαρά υποχωρητικά θηλυκά και να εμποδίζουν έτσι τη σίτιση τους..
Τα νεαρά αρσενικά θα πρέπει να τρέφονται καλά, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν όσο γίνεται το καλύτερο σύμφωνα και με τις γενετικές τους δυνατότητες.
Εκτός από ένα ξερό μείγμα σπόρων ,μου αρέσει αυτή τη στιγμή να τα ταΐζω φύτρα ελαιοκράμβη (ρουπσεν ή rapeseed ή canola ή ελαιοκράμβη) .Δίνω 2-3 φορές τη βδομάδα πικραλίδα, φέτες μήλου, κολοκυθάκια, αγγούρια, καρότα και τρέφονται, αλλά μόνο ένα ή δύο στοιχεία σε μια στιγμή.
Το μίγμα σπόρων τραγουδιού αποτελείται από, κεχρί, σουσάμι, λινάρι, γαϊδουράγκαθο, παπαρούνα, μαρούλια και άνηθο, με το οποίο μπορώ να προσθέσω την κάνναβη, τους ξεφλουδισμένους ηλιόσπορους, και πλιγούρι βρώμης. Κρατάω τα φώτα χαμηλωμένα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έτσι ώστε να πουλιά να κουρνιάζουν ηρεμώντας στα ξυλάκια..προσφέρω αρκετές κούρνιασες έτσι ώστε τα αρσενικά απερίσπαστα να εξασκηθούν στο πρώτο τραγούδι τους.
Κάθε πουλί που έχει φάλτσες νότες και άσχημους ήχους πρέπει αμέσως να απομακρύνεται απ οτο εκτροφείο μας και να περνάει ως κατοικίδιο πλέον στο σπίτι… Μια λάθος νότα μεταδίδεται αστραπιαία μέσα σε λίγες μέρες σε όλο το κοπάδι και αναπαράγεται ακόμα και από τα πουλιά τα καλύτερα που θα στείλουμε στον διαγωνισμό.
Καθώς υποχωρεί το καλοκαίρι και πλησιάζει το φθινόπωρο ,το αυτί του εκτροφέα πρέπει να βρίσκεται σε συναγερμό για άσχημες νότες ..
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μπουν τα νεαρά αρσενικά στα κλουβάκια εκπαίδευσης?
Αυτό που έχει δουλέψει για μένα είναι τα τοποθετώ τα πουλιά στα κλουβάκια τους ένα μήνα πριν τους διαγωνισμούς .Σε αυτό το σημείο μπορούν να τοποθετηθούν σε επιπλα ντουλάπα όπου μπορεί να μπει μια κουρτίνα και να ανοίγει όταν θέλουμε να μπει φως. Άλλα μπορείτε κάλλιστα να τα βάλετε και στις βαλίτσες μεταφοράς
Όπου και να τα βάλετε τις πρώτες ημέρες θα χρειαστούν αρκετό φως έτσι ώστε να προσαρμοστούν στα κλουβάκια τους και να μάθουν που βρίσκεται το φαΐ τους και το νερό.
Από τη στιγμή που τα πουλιά μας έμαθαν που βρίσκεται το φαΐ και το νερό ,μπορούμε τώρα να κλείσουμε τις κουρτίνες και να τα σκοτεινιάσουμε ,αν είναι στις βαλίτσες κλείνουμε τις πόρτες.
Προσωπικά χρησιμοποιώ τις βαλίτσες έτσι ώστε εύκολα να ανοίγω τη πορτούλα ,με σκοπό να ανοίξω το φως για 30 με 40 λεπτά κάθε πρωί για να μπορέσουν να φάνε και να πιούνε.
Πως διαλέγουμε πουλιά για να φτιάξουμε μια ομάδα ,μία τετράδα?
Προτιμώ να βάζω μαζί αδέρφια και μισαδελφια επειδή η φωνή τους –ο ήχος τους ακούγεται παρόμοια.
Βάζοντας στην ομάδα ένα αρσενικό με διαφορετική κατεύθυνση
Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σύγχυση στην ομάδα μας
Θεωρώ ότι υψηλής συχνότητας πουλιά προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα κατά την εκπαίδευση.
Όλα τα αλλά τα υπόλοιπα αρσενικά θα σταματήσουν να κελαηδούν και θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν το παράξενο ήχο. Πουλιά με υψηλής συχνότητας φωνές είναι χαμηλής αξίας και είναι καλύτερα να μην τα κρατούμε αλά να τα διώχνουμε ως κατοικίδια στα πετ σοπ.
Από τη στιγμή που φτιάξαμε μια ομάδα καλό είναι να μην μπερδεύουμε τα πουλιά με τις υπόλοιπες ομάδες αλλάζοντας πουλιά από τη μια στην άλλη.
Τα τέσσερα πουλιά μαθαίνουν εύκολα τις θέσεις μεταξύ τους ,το τραγούδι τα καλέσματα τις προτιμήσεις τα χούγια τα πάντα μεταξύ τους γίνονται ένα,
Το τάισμα αυτή τη στιγμή γίνεται ο πιο σημαντικός παράγοντας.
Ένα βασικό μείγμα τροφής μαζί με roypsen είναι αρκετό ..χρησιμοποιώ 70 % roupsen και 30 % κεχρί.
Μια μικ΄ρη ταΐστρα ίση με ένα δάχτυλο χρησιμοποιώ
Για να βάζω έξτρα και ότι χρειαστεί κάθε πουλί ανάλογα με τη ν περίσταση. Αυγοτροφή ,song food ,ηλιόσποροι , μπορούμε με ιδιαίτερη προσοχή να χρησιμοποιήσουμε.
Πολύ πλούσιο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορο απότομο και σκληρό τραγούδι,
Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι αδύνατο μετά να υπάρξει επιστροφή σε πιο χαμηλό ,γλυκό τραγούδι.
Ο εκτροφέας πρέπει να προσαρμόσει τη τροφή σε κάθε πουλί ανάλογα με το πώς κυλάει το τραγούδι του.
Ξεκινώ το στήσιμο των ομάδων ανά 4 πουλιά βγάζοντας τα έξω για Κανά μισάωρο κάθε μέρα. Μπορεί να πάρει λίγες μέρες στα πούλια
Να συνηθίσουν στην ιδέα ότι τα βγάζουμε έξω για να τραγουδήσουν ,αλλά συνήθως ένα θα ξεκινήσει και θα καταλάβουν και τα υπόλοιπα το λόγο που τα έχουμε έτσι στοιβαγμένα στο σκοτάδι. Θα αρχίσουν και τα υπόλοιπα.
Μόλις τα πουλιά αρχίσουν να τραγουδούν σε καθημερινή βάση αρχίζω να μειώνω το χρόνο που μένουν έξω..
¨όσο περισσότερο τα πουλιά μένουν έξω αυξάνει ο κίνδυνος για φάλτσες νότες και για γρήγορο τραγούδι από ότι πρέπει.
Μειώνω το χρόνο στα 20 λεπτά ,έπειτα στα 15 .Κάποιοι εκτροφείς βγάζουν τα πουλά τους 2 φορές την ημέρα ,εγώ προτιμώ μία.
Πρέπει τα πουλιά να βγουν στην έκθεση μόνο αν έχουν εκπαιδευθεί σωστά .Πουλιά που δεν τραγουδήσουν είναι χάσιμο χρόνου για τον κριτή ,αυτούς που δουλεύουν στην έκθεση και φέρνουν σε δύσκολη θέση τον εκτροφέα που είναι στη σειρά και έχει εκπαιδεύσει σωστά τα πουλιά του κάνοντας το ν με αμηχανία να περιμένει τη σειρά του κάποιες φορές και μέχρι αργά το απόγευμα μέχρι να φτάσει ο κριτής στο τραπέζι του.
Επίσης αφήνει μια πικρή γεύση στο Κόσμο και στους πιθανούς αυριανούς εκτροφείς ο΄ταν αυτοί κάθονται άπραγοι και περιμένουν να ακούσουν μια ομάδα και αυτή δε λέει τίποτε,αλλά χοροπηδάει από δω και από κει.
Βέβαια είναι πιθανό για περίεργο λόγο ακόμα και το πιο καλά εκπαιδευμένο πουλί να μην τραγουδήσει την ώρα της κρίσης ,αλλά συνήθως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εύκολα

Είναι η δουλεία του πουλιού να τραγουδήσει αλλά είναι δική μας δουλειά να το εκπαιδεύσουμε για το ποτέ να τραγουδήσει.
Πουλιά που τραγουδούν με διακοπές από δική μας ευθύνη όταν τα διακόπτουμε η τα βγάζουμε και τα ξανακλείνουμε απρογραμμάτιστα δεν είναι αξιόπιστα ως τραγουδιστές και είναι ικανά να χαλάσουν το σοου στον καθένα. 





Πηγή : http://www.centralstatesrollercanary.com/the-importance-of-training.html 

Η μετάφραση έγινε από τον Γατσογιάννη Δημήτρη 
                                                 ΕΟΟ Τ-74

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.