Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αγόρασες ένα ζευγάρι Ρολλερ ...Απο δω και πέρα????

Έχουμε αποφασίσει να ασχοληθούμε με την εκτροφή των ρολλερ..Προμηθευτηκαμε τα ζευγάρια μας.

Ωραία από δω και πέρα τι????Το πρώτο βήμα κατά την γνώμη μου είναι να αναπτύξουμε πουλιά τα όποια  είναι εύκολα στο να αναπαραχθούν.Δεν υπάρχει τίποτε ε πιο ευχάριστο από μια επιτυχημένη παραγωγικά σεζόν ,άλλα αν έχουμε πουλιά που δύσκολα φτάνουν σε σεξουαλική ωρίμανση ,ή μαλώνουν συνέχεια με τα αλλά κατά το ζευγάρωμα ,αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει μεγάλο άγχος και στεναχώρια.Πουλιά τα οποία προμηθευτήκαμε στο τέλος της εποχής ίσως στην επόμενη παραγωγική χρονιά μας δυσκολέψουν μέχρι να συνηθίσουν στο τρόπο και τις μεθόδους μας.Τα πράγματα θα πάνε καλά στην άλλη περίοδο.

Οι παράγοντες που φέρνουν τα πουλιά μας σε παραγωγική διαδικασία,είναι ο φωτισμός,,η θερμοκρασία ,η σωστή διατροφική διαχείριση,και το ζευγάρωμα στη σωστή στιγμή.

Τα πουλιά πρέπει να παίρνουν τις βιταμίνες που πρέπει ,όλα εκείνα τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν γερά πουλιά,επίσης εξάσκηση ανα τακτά διαστήματα θα εξασφαλίσει ότι τα πουλιά θα βρίσκονται πάντα σε φόρμα.

Ο καθένας χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα διατροφής που καλύπτει τις ανάγκες του και που έχει επιτυχία για αυτόν.πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας και να κολλήσουμε στο δικό μας πρόγραμμα και όχι να ανοίγουμε συνέχεια τα αυτιά μας και να ακούμε τι λέει ο Α και ο β και Εκείνο το συμπλήρωμα ,και εκείνο το μείγμα κτλ…

Ο φωτισμός είναι ευκολο πράγμα να ρυθμίσουμε.

Κλείνω προσωπικά τα φώτα στις 9 ώρες σύνολο μετά την περίοδο αναπαραγωγής και τα πουλιά παίρνουν τα πλεονεκτήματα απ οτι  φυσικό φως της ημέρας.

όταν τελειώσει η περίοδος της εκπαίδευσης τότε μπορούμε να ανεβάσουμε το φως σταδιακά κάθε εβδομάδα ,η να τα ανοίξουμε όλα αμέσως.και τα δυο συστήματα δουλεύουν ο καθένας θα βρει τι του ταιριάζει περισσότερο.

Τα καναρίνια στη περίοδο της αναπαραγωγής χρειάζονται 12 με 14 ώρες φωτός.Όσον αφορά τη θερμοκρασία το χειμώνα από 11 0C στους 18 όταν αρχίζω να τα φέρνω στη φάση ζευγαρώματος.

Τα αρσενικά πρέπει να αρχίσουν να τρώνε ποιο πλούσιο διαιτολόγιο σε μικρές ποσότητες 4 με 6 εβδομάδες πιο νωρίς από τα θηλυκά,

Βάζοντας στο νερό Vitamin E στα αρσενικά μια φορά την εβδομάδα θα τα βοηθήσουμε πολύ για να έρθουν στη κατάλληλη κατάσταση αλλά και να βελτιωθει η γονιμότητα τους.

Τα θηλυκα πρέπει να τύχουν αλλης μεταχειρισης πιο αργής γιατι πυρώνουν πιο ευκολα και πιο γρηγορα.Όταν το οργανο του αρσνικου αρχίζει να προεξέχει σαν μύτη μολυβιου τότα ειναι η σωστή στιγμή να αρχισουμε τη προετοιμασία στα θηλυκα.Οταν το όργανο του θηλυκου πρηστει και γίνει κοκκινο και το θηλυκο κράζει τα αρσενικά ,τότε ήρθε η σωστη στιγμή να περασει το θηλυκο στο κλουβί το αρσενικού.Σε αυτη τη φάση η διατροφή μας θα πρεπει να ναι ισσοροπημενη με μέτρο οι πρωτείνες για να μην υπάρξει υπερδιέγερση των πουλίων και αυτο θα σημάνει γρήγορυς κυκλους της καναρας η επιθετικα αρσενικα..

Αφου τελιώσει η πρωτη αναπαραγωγικη περιοδος θα πρεπει να κρατήσετε σημειώσεις για το ποσα αυγα γεννησαν τα θηλυκα σας αν οι γονείς ηταν αυτοι που θα έπρεπε ,δλδ αν ταιζαν σωστα τα μικρά.

Θηλυκα που γεννουν λιγα αυγα 1-2 δεν εχουν θέση στο κοπάδι σας και οι κόρες τους θα συνεχίσουν στο ιδιο βιολί.

Προσπαθώ να κρατώ θηλυκές που γεννουν αρκετα αυγα και που ειναι αριστες μητέρες.Αριστες μητ΄ρες είναι αυτές που ακομα και τον πιο αδυναμο νεοσό τον τον μεγαλώνουν και τον ταίζουν πρώτο.Ακουλουθώντας αυτή την διαδικασία επιλογής θηλυκων τα επόμενα χρόνια θα έχουμε άριστα θηλυκα.

Η διαδικασία επιλογης συνεχίζει με τα αγαπημένα μας αρσενικά..

Η επιλογη μου τα πρώτα χρόνια ειναι να κρατήσω -διαλέξω πουλιά που αγαπουν -επιθυμουν συνεχεια να τραγουδούν…Αρσενικα που θέλουν ελευθερα να τραγουδουν παντού διακαώς,θα παραγουν γιους που θα αγαπούν να τραγουδούν..

Σε αυτο το σημειο μπορούμε να χρησιμοποιησουμε τα θηλυκα που εχουν γλυκια φωνή αλλα αρσενικα που δε τραγουδουν συνεχεια ,η ντρεπονται ,η ειναι νευρικά δεν έχουν τιποτε αξιολογο να προσθ΄εσουν στο κοπάδι σας.

Μεχρι να δημιουργήσουμε πουλιά που αναπραγονται εύκολα και ειανι γονεις αριστοι ,καθώς και πουλιά που αγαπουν να τραγουδουν θα έχουμε μάθει και τα βασικά σημεια της δομής του τραγουδιού του χαρζ ρόλερ…

Κρατώντας πάντα αρχεία και εχοντας αποκτήσει εμπειρία και γνώσεις και πανω απο ολα μουσικό αυτι τότε μπορούμε ναεπιλέξουμε πουλιά που θα εμπλουτίσουν ακομη περισσότερο το ήδη υπαρχον τραγουδι των πουλιών μας.Ο ΣΤΟΧΟΣ απ οδω και πέρα δε πρεπει να είναι το πως θα κερδίσεις στον διαγωνισμό αλλα αντίθετα πως θα μεγαλώνεις τους βαθμους καθε χρόνο σε καθε φωνη ειδικα στη hollow roll!

Aν καταφέρεις χρονο με το χρόνο ,να διορθωνεις τις βαθμολογιες μια μια τότε θα έρθει και η διακριση και θα έχεις δημιουργήσει μια γραμμη πουλιών που θα σε κάνει υπερήφανο.

Ολα αυτα φαινονται ως γολγοθάς αλλα η πρόκληση αξιζει να δοκιμάσεις . 



Πηγή :http://www.centralstatesrollercanary.com/you-got-your-rollers---now-what.html 

Η μετάφραση έγινε από τον Γατσογιάννη Δημήτρη 
                                                  ΕΟΟ Τ-74

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.