Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Το τραγούδι του waterslager -Mέρος Β

Θετικές Νότες
Κlokkende (Διακοπτόμενος ήχος νερού)
Πρόκειται για ένα σύνθετο tour που αποτελείται από φλάουτα και από τον ήχο του νερού που τρέχει, είναι  δηλαδή διφωνία. Ηχητικά μοιάζει με τον ήχο μιας σταγόνας νερού που πέφτει μέσα σε ένα δοχείο γεμάτου νερού. Συνήθως αρχίζει με τα σύμφωνα  WL ή GL ή ΒL και ακολουθούν τα φωνήεντα Ui ή Οi ή U ή Ο, ενώ υπάρχουν και τα φωνήεντα Α,Ε,Ι που έχουν μικρότερη αξία και είναι λιγότερο γλυκά. Οι πιο αξιόλογες εκφράσεις μιας καλής klokkende πρέπει να αποδίδετε με συλλαβές καθαρά διακεκομμένες και με βάθος φωνής. Όσο  πιο πολύ βαθύς είναι ο τόνος τόσο καλύτερη η κλοκ. Συνήθως ακούγεται έτσι:
Gluc-Gluc-Gluc  (η παύλα σημαίνει παύση μεταξύ των συλλαβών)
Gluic-Gluic-Gluic
Wluic-Wluic-Wluic
Hloic-Hloic-Hloic
Hluic-Hluic-Hluic
Hloc-Hloc-Hloc
Glui-Glui-Glui
Blui-Blui-Blui
Wlui-Wlui-Wlui
Aνάλογα με τις διακυμάνσεις του τόνου αυτής της φωνής μπορεί να έχουμε  ήχο ανοδικό, ήχο καθοδικό, ήχο κυματιστό ή εναλλασσόμενο . Ο τρόπος έκφρασης είναι κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη φωνή αυτή.
Bollende (γρήγορος ήχος νερού)
Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε μια καλή BOLL από μια καλή KLOK. Το βασικό κριτήριο για να ξεχωρίσουμε αυτές τις δύο φωνές είναι ότι οι συλλαβές της  bollende είναι πιο γρήγορες χωρίς μεγάλα κενά μεταξύ τους:
Wu-Wu-Wu  (η παύση είναι μικρότερη από ότι στην κλοκ)
Bu-Bu-Bu
Hu-Hu-Hu
Βλέπουμε ότι λείπει εντελώς το σύμφωνο L στον ήχο της Μπολ .Μερικές φορές αποδίδεται με τέτοια γλυκύτητα που είναι καλύτερη ακόμα και από την κλοκ. Πρόκειται για σύνθετο ήχο που αποτελείται από καμπανάκια και από τον ήχο του νερού σε κίνηση (διφωνία) .


 Rollende (ρολλαριστός ήχος νερού)
Μοιάζει με την προηγούμενη φωνή , όμως ο ήχος είναι ακόμα πιο γρήγορος  και λιγότερο βαθύς  και οι συλλαβές είναι  σχεδόν συνεχόμενες χωρίς παύσεις. Τα βασικά σύμφωνα είναι το L και το W και τα βασικά φωνήεντα είναι το U και το Ο.  Ο ήχος που βγαίνει είναι περίπου έτσι :
Lulululululu
Lolololololo
Wuwuwuwu
Aν θέλουμε να έχουμε ένα ηχητικό παράδειγμα της φωνής αυτής , μπορούμε να την παρομοιάσουμε με τον ήχο που παράγεται , όταν φυσάμε με ένα καλαμάκι μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Πρόκειται επίσης για μια σύνθετη φωνή που αποτελείται από ρολλαριστά καμπανάκια και από τον ήχο του νερού που τρέχει.



Κnorr και Chorr
Η βασική διαφορά τους είναι ότι ενώ έχουν και οι δύο τον ίδιο τόνο διαφέρουν στη διάρκεια. Έτσι η Chorr είναι μια διακεκομμένη φωνή που αποτελείται από το σύμπλεγμα Ch και τα φωνήεντα Ο και U και ακολουθείται από R
Chor-chor-chor
Chur-chur-chur
To καναρίνι την κάνει 3 με 4 φορές διακεκομμένα και όχι συνεχόμενα.
Η Knorr είναι συνεχόμενη φωνή (ρολλαριστή) και με μεγαλύτερη διάρκεια από την Chorr και μπορεί να είναι σε ευθύ ή κυμαινόμενο τόνο. Υπερέχει το σύμφωνο Ν ενώ το R είναι έντονο και υπερισχύει  στα φωνήεντα  Ο και U. Aκούγεται κάπως έτσι :
Κnor-r-r-r
Knur-r-r-r
Για ευνόητους λόγους η Κnor είναι πιο αξιόλογη   από την Chorr

Staltone  (μεταλλικοί ήχοι)
Οι ήχοι αυτοί προέρχονται από το αηδόνι. Ο ήχος μοιάζει με αυτόν που παράγεται όταν χτυπάμε με σφυρί ένα μεταλλικό σωλήνα ή ένα αμόνι με σταθερό ρυθμό (με παύσεις). Σε κάθε χτύπημα ακούγεται ο μεταλλικός ήχος  ,καθώς επίσης και ηχώ του. Όσο πιο αργός είναι ο ρυθμός  τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία της φωνής. Η φωνή αυτή αποτελείται τα σύμφωνα Τ και  J και τα φωνήεντα Ο και U και με κατάληξη NG και είναι
Tung –tung-tung
Tong – tong-tong
Tjung –tjung-tjung
Tjong-tjong-tjong

 Fluiten  (φλάουτα)
Όλα τα μαλινουά έχουν φλάουτα στο ρεπερτόριο τους ,όμως η φωνή αυτή παρουσιάζει διάφορες διακυμάνσεις. Έτσι έχουμε :
Φλάουτα με οξύ ήχο
Tsiettsiet , Zietziet
Φλάουτα παραμορφωμένα
Tsut-tsut , Sut-sut ,zut-zut
Φλάουτα με βαθύ ήχο με φωνήεντα U και Ο    όπως Du du  ,do do
Yπάρχουν ακόμα τα klokk φλάουτα που προφέρονται υπό τη μορφή κυματιστού   klok   χωρίς να υπάρχει ο ήχος του νερού
Wlui-wlui-wlui
Blui-blui-blui
Hlui-hlui-hlui



Woeten  (ήχος αηδονιού)
Μερικές φορές το καναρίνι χρησιμοποιεί σαν αρχικό σύμφωνο W  και ακολουθεί το φωνήεν U και τελειώνει με I που ακούγεται ανεπαίσθητα. Τότε λέμε ότι υπάρχει στο ρεπερτόριο του το tour wut  που δυστυχώς τείνει νε εκλείψει από το σύγχρονο μαλινουά. Ο ήχος που παράγεται μοιάζει με :
Wut-wut-wut
Bellen  (καμπανάκια)
Αυτή η φωνή αποτελείται από συνεχόμενες συλλαβές με μια μικρή παύση ανάμεσα με κύριο χαρακτηριστικό το σύμφωνο L :
Li-li-li-li-li
Ling-ling-ling
Lung-lung-lung
Lu-lu-lu-lu

Belrol (ρολλαριστά καμπανάκια)
Η φωνή αυτή έχει ως αρχικό σύμφωνο το R και ακολουθείται από τα φωνήεντα Ι ,O,U. Πρόκειται  για μια συνεχόμενη ρολλαριστή μελωδία που θυμίζει ηλεκτρικό κουδούνι :
Ririri
Rororo
Rururu
To σύμφωνο R δε πρέπει να υπερισχύει  στα φωνήεντα. Και τα φωνήεντα πρέπει να έχουν μεταλλική ηχώ

Fluitrol  ( γρήγορα ή ρολλαριστά φλάουτα)
Δεν είναι τίποτε άλλο από φλάουτα που αποδίδονται σε γρήγορο ρυθμό ,ενώ μερικές φορές παρεμβάλλεται  το σύμφωνο R , αλλά με τρόπο σχεδόν ανεπαίσθητο και τότε λέμε ότι τα φλάουτα είναι ρολλαριστά .Παράδειγμα αυτής της φωνής είναι :
Dididididi
Dududududu
Tutututututu


Tiokken  και  tiokkerol  (ήχοι αηδονιού)
Οι μελωδίες  tjoks και  tionks και οι μεταλλικές φωνές είναι ήχοι που προέρχονται από το αηδόνι. Η αξία της κάθε φωνής καθορίζεται  από το πόσο αργή είναι. Έτσι όταν παρεμβάλετε μια μικρή παύση ανάμεσα στην κάθε συλλαβή ,μεγαλώνει η αξία της φωνής. Αν στη θέση Ο έχουμε U μικραίνει και η αξία της φωνής, ενώ αν στη θέση Ο έχουμε Α ή Ε η φωνή είναι ελαττωματική και βαθμολογείται αρνητικά .  Η tionken στη καλή της μορφή θυμίζει τον ήχο που δημιουργείται από το χτύπημα των δαχτύλων  πάνω σε μια ξύλινη πόρτα. Όταν η tiokken προφέρεται με γρήγορο τρόπο τότε έχουμε την παραλλαγή που ονομάζουμε tiokkerol.

Schokkel  (γέλιο)
Είναι ένα tour με συλλαβές καθαρά διακεκομμένες  και με κυμαινόμενο ρυθμό ,ενώ και το σώμα του καναρινιού ακολουθεί το ρυθμό του ήχου. Τα φωνήεντα που επικρατούν είναι τα Ο και U και τα σύμφωνα είναι  H,L ,G και B . Και αυτή η φωνή είναι προς εξαφάνιση στα μαλινουά και δε βαθμολογείται εδώ  και καιρό.


Αρνητικές νότες
Τα λάθη στο τραγούδι των μαλινουά χωρίζονται σε
Α) Μικρά λάθη που τιμωρούνται με αφαίρεση ενός βαθμού
Β) Μέτρια που τιμωρούνται με αφαίρεση 2 βαθμών
Γ)Μεγάλα με αφαίρεση 3 βαθμών
Σε περίπτωση σοβαρών λαθών που μπορεί να μεταδοθούν και σε άλλα καναρίνια που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς προβλέπεται ακόμα και ο αποκλεισμός τους.

Ophaal –riet (φωνές εισπνοής)
Γίνεται με ανοιχτό το στόμα με εισπνοή αντί για εκπνοή ήχου κατά τη διάρκεια του τραγουδιού και ακούγεται κάπως έτσι: Rie-et . Παρόλο αυτά αν έχει μικρή διάρκεια και δεν είναι τόσο έντονος ο ήχος δε βαθμολογείται αρνητικά.
Ηoge spiets tonen  (οξείς ήχοι)
Μερικά tours όπως bellen και fluiten είναι δυνατόν να αποδίδονται με τρόπο οξύ και πολύ δυνατό. Έτσι διαπεραστικά φλάουτα που καταλήγουν σε le με s ή Ts αρχικά μπορεί να θεωρηθούν ελαττωματικά ,ενώ στις γρήγορες bellen  τα πολύ διαπεραστικά  Ι και U δημιουργούν διαπεραστικούς ήχους που τιμωρούνται
Snitter snetter
Πρόκειται για σύμπλεγμα συλλαβών που διαδέχεται η μία την άλλη πολύ γρήγορα και ακούγεται κάπως έτσι:
Si-si-si-si
Tsi-Tsi-tsi-tsi
Zit-zit-zit-zit
Tsee- tsee-tsee
Tjee-tjee-tjee-tjee
The-the-the

Neuzige tonen (ρινικοί ήχοι)
Οποιαδήποτε φωνή που αποδίδεται με ρινικό ήχο θεωρείται ελαττωματική λόγω του ότι μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα καναρίνια

Tijep-tjep-tsiet
Σε οποιαδήποτε μορφή είναι αυτοί οι ήχοι είτε μεμονωμένοι ,είτε συνεχόμενη είναι αρνητικής βαθμολόγησης

Τjap
Kαι αυτή η φωνή είναι εξαιρετικά ελαττωματική και ακούγεται σαν tjap-tjap-tjap .Λόγω του ότι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί από καναρίνι σε καναρίνι ,το διαγωνιζόμενο μαλινουά αποβάλλεται αμέσως.

Το άρθρο γράφτηκε από τον  ΣΕΚ harzer και για λογαριασμό της ΕΟΟ για το πρώτο της τεύχος  που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 1998

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.