Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Karl Heinz Eibel

Ο κύριος Eibel είναι Γερμανός και έκρινε στο 15ο πανελλήνιο πρωτάθλημα τα τιμπραντάκια μας.Πρόκειτε για ένα εξαίρετο κύριο ,ιδιαιτέρα φιλικό και συνεργάσιμο. Θα έλεγε ότι έχει το Μεσογειακό ταπεραμέντο. Ποιος ξέρει ίσως τα καναρίνια timbrado διαμορφώνουν χαρακτήρα. Όταν πλησιάζει η ώρα της κρίσης το χαμόγελο κρύβει ένα σοβαρό κριτή που δε χαρίζει κάστανα.
Πόσο καιρό εκτρέφετε καναρίνια φωνής;
Εδώ και 18 χρόνια.

Τα πρώτα σας καναρίνια ήταν timbrado;
Όχι. Ξεκίνησα με καναρίνια χαρτς. Αργότερα το παράξενο σύστημα στη βαθμολογία των χαρτς αλλά κυρίως η πληθώρα των φωνητικών των τιμπράντος στάθηκαν αφορμή να ασχοληθώ με αυτή τη ράτσα.
(Σημείωση: ο κύριος Karl Heinz Eibel είναι ο ιδρυτής του συλλόγου εκτροφέων τιμπράντο της Γερμανίας και επί χρόνια ο πρόεδρός του. Τώρα ασχολείται με την εκπαίδευση κριτών τιμπράντο).

Πότε αποφασίσατε να κατεβάσετε πουλιά σε διαγωνισμό για πρώτη φορά;
Το 1995

Πόσα ζευγάρια βάζετε κάθε χρονιά για αναπαραγωγή ;
Κατά το παρελθόν αναπαρήγαγα 25 θηλυκά και έβγαζα πάνω από 100 μέχρι 150 μικρά. Για το 2012 προγραμματίζω να μειώσω την εκτροφή μου. Θα κάνω εκτροφή με 6 ως 10 Θηλυκά για να βγάλω περίπου το ένα τρίτο δηλ. 40 έως 50 μικρά.

Χρησιμοποίειτε καθόλου παραμάνες; Ποιο σύστημα ακολουθείτε στην αναπαραγωγή;
Όχι. Ζευγαρώνω συνήθως ένα καλό αρσενικό με δυο ή και σπανιότερα τρία θηλυκά.

Παρακαλώ περιγράψτε μας το εκτροφείο σας.
Αποτελείται από μία εξωτερική κλούβα στον κήπο του σπιτιού μου η οποία είναι συνέχεια ενός μικρού σπιτιού. Μέσα στον κλειστό αυτό χώρο βρίσκονται οι ζευγαρώστρες για την αναπαραγωγή. Το σπιτάκι αυτό είναι κλειστό με γυάλινη κατασκευή που διαθέτει πόρτες και παράθυρα για εξαερισμό αλλά και διπλή περίφραξη με σίτα για να προστατεύονται τα πουλιά τους μήνες του καλοκαιριού από εξωτερικούς κινδύνους.

Πώς ταΐζετε τα πουλιά σας όλο το χρόνο για να τα φέρετε σε αναπαραγωγική φάση;
Έχω φτιάξει ένα δικό μου μείγμα σπόρων για τιμπράντο. Παράλληλα δίνω μήλα, πορτοκάλια, μπρόκολο, ραδίκι και διάφορα είδη μαρουλιού.

Πώς εκπαιδεύετε τα πουλιά σας και πώς τα ετοιμάζετε για τους διαγωνισμούς, υπάρχει κάποιο μικρό μυστικό;
Δεν υπάρχει κανένα μυστικό! Κάνω ότι έκανα παλιότερα με τα χάρτς. Τα τοποθετώ σε σκοτεινιασμένο χώρο χωρίς έξτρα κουρτίνες και βέβαια δεν χρησιμοποιώ δάσκαλο !! Επιθυμώ οι νεαροί τραγουδιστές να αναπτύξουν από μόνοι τους τις φωνητικές τους ικανότητες και δεν θέλω κάθε χρόνο να έχω τα ίδια πουλιά με αυτά του προηγούμενου.... εννοώ στο τραγούδι.

Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του tutor (δασκάλου);

Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει δάσκαλο... αυτός θα πρέπει να είναι πουλί αξιώσεων αλλά κυρίως χωρίς αρνητικές στροφές.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το ποιοτικό timbrado;
Το πουλί που διαθέτει εύηχες και καθαρές στροφές στο τραγούδι του.

Πώς αντιμετωπίζετε οι κριτές το διχασμό των εκτροφέων τιμπράντο για το συνεχές ή ασυνεχές τραγούδι;
Η πολλαπλότητα του τραγουδιού του τιμπράντο οδήγησε στο χωρισμό αυτό και όχι οι προσωπικές αντιπαραθέσεις. Παρόλα αυτά υπάρχει σύστημα βαθμολογίας που επιτρέπει την αξιολόγηση όλων των στροφών που τραγουδά το τιμπράντο ανεξάρτητα από την κατηγορία που θα μπορούσε να καταταχτεί ένα πουλί με βάση το τραγούδι του (συνεχές, ημισυνεχές ή ασυνεχές).

Πώς είδατε το επίπεδο των Ελλήνων εκτροφέων;

Οι διαφορές στην ποιότητα των πουλιών που βαθμολόγησα ήταν πολύ μεγάλες. Η κρίση αυτή ήταν όμως, πρέπει να πω, η καλύτερή μου το 2011.

Θα θέλατε να πείτε κάτι στα μέλη μας αλλά και σε όσους ξεκινάνε τώρα να εκτρέφουν καναρίνια φωνής;
Οι Έλληνες εκτροφείς θα πρέπει να έχουν πιο συγκεκριμένους στόχους στην εκτροφή τους και θα πρέπει να προμηθεύονται καναρίνια, όταν είναι απαραίτητο ή όταν ξεκινούν στην αρχή την εκτροφή τους, απο πολύ καλές γραμμές και όχι πουλιά σαν αυτά τα Ισπανικά που άκουσα σήμερα. (κάποιος εκτροφέας είχε αγοράσει κάποια Ισπανικά πουλιά και τα έφερε προκειμένου ο κριτής να του πει τη γνώμη του).
Οι διαφορές στην ποιότητα των πουλιών της Ισπανίας είναι πολύ μεγάλες, δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Ισπανοί εκτροφείς και κατά συνέπεια υπάρχει και πολύ μεγάλος αριθμός πουλιών κακής ή τέλος πάντων, χαμηλής ποιότητας.
Εκτός αυτού θα πρέπει κάθε εκτροφέας να αποφασίσει ποιά γραμμή (σ΄ότι αφορά το τραγούδι τους) πουλιών θα εκτρέφει. Το να διασταυρώνει κανείς διαφορετικές γραμμές οδηγεί συνήθως σε μεγάλες αποτυχίες. Κάθε Έλληνας εκτροφέας θα πρέπει να δημιουργήσει τη δική του εκτροφή, το δικό του κοπάδι.Κάθε ξένη διασταύρωση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα σκέψης και δοκιμής και θα πρέπει πάντα να υπάρχει δυνατότητα πισω- διασταύρωσης


Επιμέλεια : Ευσταθίου Θεόδωρος
Μετάφραση : Καραδαγλής Δημήτρης

Με την άδεια του κυρίου Karl Heinz Eibel για τα μέλη του www.canarybreeder.net και τους αναγνώστες του http://sykbe.blogspot.com/

Gracias, senior Κarl!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.