Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Eργασία προς ένα τελείως ασυνεχές τραγούδι Τimbrado


Μακάρι να μπορούσα να διαβάσω Ισπανικά .Θα μπορούσα να κατανοήσω καλύτερα τη φιλοσοφία των Ισπανών πάνω στο καναρίνι Τιμπράντο. Kαταλαβαίνω ότι το τραγούδι τους έχει διαιρέσει τους εκτροφείς σε δύο ομάδες ίσως και σε περισσότερες αν μετρήσουμε και τις παραλλαγες του κάθε τραγουδιού,όμως καταλαβαίνω ότι υπάρχει και ένας αρχικός τύπος με τον οποίο ασχολούνται κυρίως στη Μαδρίτη ,ένας τύπος με μια μοναδική ποιότητα φωνής, καθώς επίσης και ένα μοναδικό λεξιλόγιο. Πουλιά με μοναδικές παραλλαγές και τραγούδια που μπορούν να συγκριθούν με τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά πουλιά. Αυτή η μοναδική ποιότητα φωνής που έχει ονομαστεί timbrado αυτή που μετά από ένα ντεμοντέ doorbell (?) που ακόμα δεν αναγνωρίζω ακόμα κι αν είμαι ντεμοντέ. Αυτό είναι το πουλί που έχει γίνει δημοφιλές στην Αμερική και με το οποίο οι κτηνοτρόφοι timbrado εξοικειώνονται λίγο πολύ. Κατά γενική ομολογία, είναι καλός τραγουδιστής. Πιστεύω ότι αυτοί οι εκτροφείς θεωρούνται κλασσικοί πλεόν στην Ισπανία και η Αμερική αρχίζει επίσης να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη. Εντούτοις, μια στιγμή αφότου ήταν καθιερωμένο αυτό το πουλί, κάποιος που ονομάστηκε ανακαλυμμένος σε μια αγροτική περιοχή στην Ισπανία, σκέφτηκε ένα ύφος τραγουδιού που να ταιριάζει περισσότερο στο "καναρίνι της χώρας" που είχε περιγραφεί στους αιώνες πριν. Αυτό το πουλί γίνεται γρήγορα το πουλί της επιλογής στην Ισπανία, ενώ το κλασικό timbrado συνεχίζει να έχει και αυτό τους οπαδούς του.

Το τραγούδι των πουλιών (των πρώτων timbrado μάλλον εννοεί) όπως περιγράφεται μέσα στην ιστορία εκατοντάδων χρόνων έχει παρόμοιες νότες
με το linnet(φανέτο) και το Nightingale (αηδόνι) αλλά δεν τις έχουμε ακούσει ποτέ εδώ (Αμερική). Αυτό οδήγησε τον κύριο Drove να μελετήσει το τραγούδι των πουλιών που συνήθως άκουγε ( ασυνεχές τιμπραντο) . Αυτό το πουλί μερικές φορές έχει λίγη timbre εώς καθόλου timbre ,είναι πάντα παρών μία αφθονία σύνθετων συλλαβών (ήχων) που σήμερα ακμάζει καθώς και φθόγγος ''CH" (τσχε στα Ελληνικά) .Το τραγούδι αυτών των πουλιών αποκαλείται ασυνεχές και έχει μεγάλη διαφορά ο ήχος αυτός στο αυτί μου με το κλασσικό που σήμερα το αποκαλούν συνεχές.

To να περιγράψεις τα δύο είδη τραγουδιού (συνεχές και ασυνεχές) είναι πολύ δύσκολο ,έτσι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς το τραγούδι είναι το internet.Υπάρχει πληθώρα οπτιοακουστικών αρχείων στο διαδίκτυο από τα οποία μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη διαφορά του συνεχούς και του ασυνεχούς τραγουδιού.
Πως γίνεται όμως δύο τελείως διαφορετικά τραγούδια να συνυπάρξουν? Η απάντηση είναι ότι πέρα από τα δύο άκρα ,από τις δύο φιλοσοφίες υπάρχει κάτι ενδιάμεσο (κάτι αποδεκτό και από τα δύο άκρα).Αν και είμαι οπαδός του ασυνεχούς ,έχω ακούσει καταπληκτικά τραγούδια κλασσικά από φίλους τα οποία με εντυπωσίασαν.Το αποτέλεσμα είναι ότι ο καθένας μας μπορεί να χαρακτηρίσει και το κλασσικό και το ενδιάμεσο αλλά και το ασυνεχές τραγούδι χαρακτηριστικό του ρεπερτορίου του τιμπράντο.

Αυτό όμως τι σημαίνει? Σημαίνει ότι είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε οποιοδήποτε τραγούδι ? σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των 3 τραγουδιών σαν να διαλέγαμε μεταξύ ρολλερ και μαλινουά ?(υπονοεί αν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τα 3 είδη τραγουδιού σαν 3 διαφορετικά είδη πουλιών).Όχι με αυτό τον τρόπο αδικούμε το τιμπράντο.Θα μπλέκαμε μήπως τα τιμπράντο με άλλα πουλιά προσπαθώντας να πετύχουμε διαφορετικά ακούσματα? όχι εγώ δε θα το έκανα ποτέ ,οι απόγονοι από τέτοια ζευγαρώματα δεν είναι σε καμία περίπτωση καναρίνια τιμπράντο.

Υπάρχει ακόμα μια άλλη επιλογή, πιστεύω μέσω των ομάδων συζήτησης(σελίδες κοινωνικής δικτύωσης) και blogs άλλα και άλλων σελίδων του Διαδικτύου, μπορούν να ενωθούν μαζί και να διαμορφώσουν ομάδες . Μπορούμε να είμαστε μέρος μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που εργάζονται μαζί με ένα ορισμένο αρεστό φάσμα του τραγουδιού timbrado. Είμαι τυχερός που ανήκω και εγώ σε μια τέτοια ομάδα εκτροφέων πουλιών, που επιτρέπει σε μενα να συνεργαστώ με μια ομάδα τοπικών εκτροφέων. Όλοι λειτουργούν προς ένα κοινό τέλος. Τα πουλιά μέσα σε αυτή την ομάδα ανταλλάσσονται ευκολότερα και μοιράζονται και όλοι μας τα απολαμβάνουμε .Καταλαβαίνω ότι αυτό γίνεται και στην Ισπανία, και "τα clubs" ανταλλάσσουν τα πουλιά σε μια ελεύθερη ή πολύ ελάχιστη τιμή και αυτό επιτρέπει τη δημιουργία μιας μεγαλύτερη γενετικής λίμνης, και διανομής των ιδεών. Έχω μάθει πολλά από αυτήν την φιλοσοφία των Ισπανών ,με έχουν βάλει στη διαδικασία να διαβάζω άρθρα ,να διαβάζω βιβλία ,να μαθαίνω μέσα από το τιμπράντο αλλά και να κάνω φίλους.

Όλο και περισσότεροι εκτροφείς στην Ισπανία χρησιμοποιούν μια καινούρια τεχνική κατάρτισης (εκπαίδευσης -διδασκαλίας) που είναι σε αντίθεση με τη συνηθισμένη μέθοδο κατάρτισης για τα νέα αρσενικά στην Αμερική και την Ευρώπη. Παρά το σύνηθες τρόπο εκπαίδευσης με δάσκαλο, τα νέα πουλιά κρατιούνται μακριά από τους ώριμους τραγουδιστές ή ακόμα και από άλλα είδη. Ο συλλογισμός αυτός στηρίζεται στο ότι τα καναρίνια είναι πολύ δημιουργικοί και ταλαντούχοι τραγουδιστές και τα τραγούδια που μπορούν να εφεύρουν είναι πραγματικά μια γοητεία για τους εκτροφέις στην Ισπανία. Τα νέα πουλιά κρατιούνται κατά ομάδες για να επιβραδύνουν το τραγούδι τους μέχρι να ωριμάσουν ηλικιακά. Περίπου στο τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, τα αρσενικά με τις ωραιότερες φωνές (όχι όλα) τοποθετούνται στα κλουβιά τους (διαγωνισμού) , για να δημιουργήσουν τα τραγούδια τους. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Αυτά τα πουλιά είναι καταπληκτικά και η απόδειξη είναι στα υγιή αρχεία! Ακούστε τα για να δείτε την ατελείωτη δημιουργικότητα αυτών των πουλιών! Υπάρχει επίσης ένας άλλος υγιής λόγος. Είναι πολύ εύκολο με αυτό τον τρόπο να βρεις τα πουλιά με τα καλύτερα γονίδια .


Αν εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο ,τότε τον Ιανουάριο θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα πουλιά μας ,είμαστε σε θέση να επιλέγουμε τα πουλιά μας , μπορούμε να κρίνουμε ποια πουλιά έχουν ωραίο τραγούδι .Μπορούμε να διαχωρίσουμε το ποια πουλιά θα κρατήσουμε ,τα ποια θα μοιραστούμε μέσα στην ομάδα,ποια θα αναπαραχθούν αλλά και ποια θα πουληθούν. ΄Αν και είναι σκληρή αυτή η εργασία ,μέσα από αυτήν γίνεστε ο κατάλληλος άνθρωπος για τα νέα σας πουλιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δουλεύουν σκληρά ,αλλά στο όνομα του ποιοτικού τραγουδιού αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να εργαστούμε.Στα τιμπράντο δουλεύουν εξαίρετοι εκτροφείς ,έτσι υπάρχει περίπτωση σε λίγα χρόνια να υπάρχει αφθονία ποιοτικών πουλιών.

Κάτι ακόμα: Αφότου έχετε επιλέξει τους καλύτερους τραγουδιστές πρέπει ένα ορισμένο μέρος πουλιών να αναπαράγεται με ενδογαμεία ,όμως με πολύ προσοχή.Θυμηθείτε ότι με αυτό τον τρόπο θα βρείτε τις αδυναμίες αλλά και τα δυνατά σημεία των πουλιών σας. Αυτό όμως πρέπει να γίνει μόνο για μερικές γενεές, για τι αλλιώς θα εμφανίζονται συνεχώς οι αδυναμίες.Πρέπει επίσης να υπάρξει ένα σχέδιο ,ένα γεννητικό πλάνο .Έχω ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής στον υπολογιστή μου που με βοηθά να αποφασίσω την αναπαραγωγή ή την ενδογαμία γραμμών. Δεν ξέρω όμως ακόμα, που θα με οδηγήσει .

Ελπίζω ότι σας έχω παρουσιάσει μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του τοπίου στα timbrado, και τώρα επιθυμώ να πω περισσότερα για το ασυνεχές τραγούδι, ή τον τύποTimbrado floreado. Υπάρχουν εντάσεις και στην Ισπανία και την Αμερική γιαυτό αυτό, και σκέφτομαι ότι ο τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι να κληθεί ένα θέμα προτίμησης. Δε πιστεύω ότι τα δύο άκρα θα συμφιλιώνουν εύκολα, ο χρόνος είναι ο μόνος που θα βοηθήσει να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα. Έχω ακούσει όμορφα συνεχή πουλιά, και είμαι ευτυχής να ξέρω ότι τα νεώτερα πρότυπα της κρίσης του τραγουδιού μπορούν να καλύψουν ολόκληρη τη σειρά, και ότι οι καλύτεροι τραγουδιστές μπορούν να είναι οπουδήποτε ενδιάμεσα. Ακόμα, είμαι ευτυχής με τη σκέψη ότι, ένα τραγούδι όσο το δυνατόν πιο ασυνεχές είναι τόσο πιο πολύ επιθυμώ να εργαστώ, και στο μεταξύ, μπορώ να αγαπήσω τα πουλιά που έχω.Για μένα δεν υπάρχουν τελειωμένα πουλιά γιαυτό το λόγο δουλεύω περισσότερο τα πουλιά μου , για το ιδανικό orchid (?) ή για τον καλύτερο γερμανικός ποιμένικο(έχω έναν).
Αυτός είναι ο κόσμος του Τιμπραντο....υποδεχτείτε τον!

Μετάφραση από : http://spanishtimbrado.blogspot.com/
για τους φίλους του Ισπανού Τενόρου και όχι μόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.