Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Κουνούπια ,ένας ύπουλος εχθρός της εξωτερικής εκτροφής

Δυστυχώς ένας από τους πολλούς μπελάδες που αντιμετωπίζουν όσοι στεγάζουμε καναρίνια ή άλλα ωδικά πτηνά σε εξωτερικούς χώρους είναι και τα κουνούπια.
Τα κουνούπια τσιμπάνε συνήθως τα ακάλυπτα μέρη των ωδικών ,κυρίως τα πόδια και δυστυχώς για όλους αυτά τα μικρά έντομα είναι φορείς πολλών ασθενειών ,στις οποίες το ευαίσθητο ανοσοποιητικό των πτηνών δε μπορεί να αντιμετωπίσει.Ένα από αυτούς του ιούς είναι και ιός της ευλογίας.
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο ή αντιβίωση που να καταπολεμά των ιό παρά μόνο ένα εμβόλιο που γίνεται προληπτικά σε όλα τα πουλιά τον Ιούνη.Δυστυχώς δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ οπότε στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να το βρούμε.
Παρόλο αυτά υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε είτε για να προφυλάξουμε τα πουλάκια ,είτε για να αντιμετωπίζουμε το κακό εάν γίνει.

Τρόποι προφύλαξης
α)Υπάρχουν στο εμπόριο τούλια-κουνουπιέρες τα οποία πωλούνται σε καταστήματα σιδερικών ή ειδών ραπτικής κυρίως με τα οποία ντύνουμε περιμετρικά τα κλουβιά ή τις κλούβες μας
β) αποφεύγουμε τα στάσιμα νερά στο χώρο μας.Τα κουνούπια έλκονται ή μάλλον κάνουν την εμφάνιση τους περισσότερο σε σημεία που υπάρχουν μπάρες και γενικά στάσιμα νερά.Έτσι εμείς καλό είναι να αδειάζουμε τα νερά από τα πιατάκια στις γλάστρες και αποφεύγουμε τη χρήση μπανιέρας στα κλουβιά αργά το απόγευμα
γ)όσο δυνατόν λιγότερα φώτα ,τόσο το καλύτερο.Γενικά όλες οι πηγές φωτός έλκουν τα έντομα άρα και τα κουνούπια.Παρόλο αυτά όμως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την αδυναμία τους αυτή αγοράζοντας λάμπες -συσκευές που ναι μεν έλκουν τα κουνούπια ,αλλά ταυτόχρονα τσουρουφλίζουν τα έντομα.

Πως αντιμετωπίζουμε το κακό εάν γίνει
α)καταρχήν ψυχραιμία ,ούτε ο πρώτος αλλά ,ούτε και ο τελευταίος είστε που του συνέβη αυτό.
β)απομονώνουμε σε ένα άλλο χώρο τα πουλιά που έχουν τσιμπήματα ή πληγές.
γ)χρησιμοποιούμε άλλα σκεύη για τα υγιείς πουλιά και άλλα για τα <<μολυσμένα>>
δ)φροντίζουμε πρώτα τα υγιείς πουλιά καθημερινά και μετά ασχολούμαστε με τα <<μολυσμένα>>
ε)προσπαθούμε να περιορίσουμε τις τυχόν πληγές (καθώς μέσω αυτών μεταφέρονται μικρόβια στα πουλιά) χρησιμοποιώντας κτηνιατρικές αλοιφές.
στ)Σε καμία περίπτωση δε σπάμε τα κουκούλια-σπυράκια.
ζ) πρωί απόγευμα αλείφουμε με πινελάκι τα πόδια των πτηνών με betadide 10% ή με ιώδιο το οποίο έχουμε πρώτα αραιώσει σε γλυκερίνη σε αναλογία - 9 μέρη γλυκερίνη και 1 ιωδίου
η)μπορούμε να δώσουμε στα πουλιά μία ελαφρού τύπου αντιβίωση για δερματικές μολύνσεις - δευτερογενείς λοιμώξεις καθώς και πολυβιταμίνες στη συνέχεια.

Η όλη διαδικασία είναι ένας μπελάς και μπορεί να διαρκέσει και 1 μήνα ,ίσως και περισσότερο αλλά αν δώσουμε λίγο παραπάνω σημασία στα  <<μολυσμένα πουλιά>> θα μας το ανταποδώσουν με το κελάιδημα τους. 


Ευσταθίου Θεόδωρος
ΕΟΟ Τ-58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.