Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Δημιουργία, δομή και εξέλιξη του συστήματος αξιολόγησής του με την πάροδο του χρόνου.

Timbrado Español

Δημιουργία, δομή και εξέλιξη του συστήματος αξιολόγησής του με την πάροδο του χρόνου.

Στην Ισπανία υπάρχουν πάρα πολλοί σύλλογοι εκτροφέων πουλιών.
 Οι δυο παλαιότερες ομοσπονδίες οι οποίες προώθησαν την αναγνώριση του Timbrado ως καναρινιού φωνής είναι οι A.C.E και η F.O.E. Η A.C.E ιδρύθηκε επίσημα το 1951 από τον Clemente Lillo. Αμέσως μετά ο A. Carrido δημιούργησε το πρώτο σύστημα αξιολόγησης του Timbrado. Την πρεμιέρα του, ενώπιον της COM και της παγκόσμιας κοινής γνώμης, έκανε το καναρίνι Τimbrado το 1953 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στις Βρυξέλλες. Η επίσημη όμως αναγνώρισή του από την COM έγινε το 1962 μετά από αίτηση των A.C.E και F.O.E. Το πρώτο σχήμα αξιολόγησης (φίσα) προσαρμόστηκε με την πάροδο του χρόνου ακόμη μια φορά και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα το σύστημα αξιολόγησης της FOE.

Mε την ίδρυση της F.O.C.D.E (Federacion Ornithologica Cultural Deportiva Espaniola) προσχώρησαν πολλές ισπανικέςς οργανώσεις εκτροφέων, μεταξύ των οποίων και η ACE κάτω από τη τη στέγη της νέας ομοσπονδίας. Η FOE δεν προσχώρησε και παρέμεινε αναξάρτητη.

Εξαιτίας όμως της εκτροφής διαφορετικών τύπων Timbrado δημιουργήθηκαν διαφορές απόψεων σε ότι αφορά την σημαντικότητα των στροφών του τραγουδιού και την αξιολόγηση των διαφόρων τύπων. Έτσι πριν λίγο καιρό συντελέστηκε μια μεγάλη αλλαγή στην Ισπανία. Δημιουργήθηκαν νέες ομοσπονδίες και διάφοροι εκτροφείς και κριτές ακολούθησαν συλλόγους που εξέθρεφαν καναρίνια Timbrado του τύπου της αρεσκίας τους.

Ενώ λοπόν αρχικά υπήρχαν η F.O.C.D.E (αποδέχεται όλους τους τύπους Timbrado και έχει αυτή τη στιγμή 22 κριτές) και η F.O.E (αποδέχεται μόνο τα μεταλλικά πουλιά). Η F.O.C.D.E διασπάστηκε στις: F.E.C.C που επιθυμεί τα Discontinuo, αποδέχεται όμως όλους τους τύπους Timbrado και έχει αυτή τη στιγμή 17 κριτές, και στην C.O.E. Αυτή μετονομάστηκε σε F.O.C.V.A, αποδέχεται μόνο τα Discontinuo και έχει συνολικά 8 κριτές.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ COM

Το 1995 (πολύ πριν την διάσπαση) η F.O.C.D.E παρουσίασε ένα καινούργιο σχήμα αξιολόγησης (φίσα) το οποίο αναγνωρίστηκε από την COM και διατηρήθηκε ως στάνταρ βαθμολόγησης. Αυτό το σχήμα επιτρέπει να βαθμολογηθούν όλοι οι τύποι των Timbrado οι οποίοι δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου μέσω επιλεκτικής εκτροφής. Με βάση αυτό το σχήμα βαθμολόγησης πρέπει να κρίνουν όλοι οι COM-OMJ Κριτές σε παγκόσμια Πρωταθλήματα ακόμη και αν σε τοπικά κρίνουν με βάση τη φίσα της ομοσπονδίας τους.

Η σημερινή φίσα δείχνει όλες τις στροφές του τραγουδιού, το μέγιστο βαθμό για την κάθε στροφή καθώς και τις αρνητικές στροφές

ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΦΙΣΑ ΤΗΣ COM

Ένα Timbrado μπορεί θεωρητικά να βαθμολογηθεί με 192 βαθμούς, κάτι το οποίο βέβαια στην πράξη δεν είναι δυνατό να συμβεί ποτέ, επειδή δεν μπορεί να αποδώσει ταυτόχρονα άριστα όλους τους τύπους των φωνών. Μέσω επιλεκτικής εκτροφής τελειοποιήθηκαν επιθυμητές στροφές. Εξαιτίας αυτού όμως ‚έχασαν άλλες στροφές την ποιότητά τους ή εξαφανίστηκαν εντελώς. Έτσι μπορεί ένα πουλί στην πράξη, ανεξάρτητα από τον τύπο που κατατάσεται, να βαθμολογηθεί με 100 βαθμούς.

Σήμερα χωρίζουμε τους διαφορετικούς τύπους Timbrado σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Τύπος Α: « Classico Metalliko»

Αυτό το πουλί μπορεί να τραγουδήσει όλες τις στροφές εκτός από Aqua Lenta και Aqua semiligada. Το τραγούδι του είναι σκληρό και μεταλλικό. Σε σύγκριση με τους άλλους τύπους είναι το πιο δυνατό σε ένταση. Επειδή όμως το διακρίνει μια ποικιλία στις στροφές, χαρακτηρίζεται ως «κλέφτης βαθμών».

Τύπος Β: «Classico Floreo»

Ένα μαλακό πουλί με νερό και με πολλά Floreos/Floreos lentos. Πολύ μελωδικό. Σε σύγκριση με τον Τύπο Α είναι χαρακτηριστικά πιο σιγανό. Αυτός ο τύπος Timbrado είναι ο πιο αγαπητός στα μέλη του Συλλόγου Εκτροφέων Timbrado της Γερμανίας.

Τύπος Γ: «Discontinuo- Floreo»

To πουλί αυτό δεν διαθέτει συνεχόμενες στροφές, έχει όμως κοφτές, όμορφες floreos σαν το αηδόνι, μέσα στις οποίες εμπεριέχονται όλες οι δυνατές στροφές. Εκτός αυτού μπορεί να τραγουδήσει πολλά και πολύ όμορφα δύηχα.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις φωνές και τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία της καθεμιάς. Παράλληλα είναι εμφανείς οι διαφορές μεταξύ των τριών τύπων Timbrado.

Στροφές Α Β Γ

Timbres (9) 5 3

Variaciones rodadas (18) 9 4

Timbres de Agua (9) 5 3

Cascabel (9) 4

Floreos (27) 16 20 23

Floreos lentos (27) 17 22 25

Campana (9) 3

Clocueos (18) 12 14 15

Castanuelas (9) 4

Variaciones conjuctas (27) 16 20 23

Aqua lenta (18) 3 6 7

Aqua Semiligada (9) 3 5 4

Impression (3) 3 3 3

TOTAL 100 100 100



Η πιο δύσκολη δουλειά για τον κριτή είναι να κατατάξει το πουλί σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες και να το ανταμείψει ανάλογα. Δύσκολη γίνεται η διαδικασία, αν η κατάταξη του πουλιού δεν είναι ξεκάθαρη.

Γίνεται π.χ λόγος για Timbrado-Intermedio (πουλί που κατατάσεται στην δεύτερη κατηγορία αλλά έχει στοιχεία και από την τρίτη) αν αυτό ξανά και ξανά τρογουδάει μια συνεχόμενη στροφή.

Πέρα όμως από τη βαθμολογία του πουλιού υπάρχουν πόντοι και για την γενική εντύπωση. Ο κριτής έχει τις ακόλουθες οδηγίες

Ιmpression/Γενική εντύπωση

Από 72 μέχρι 80 βαθμούς 1 Βαθμός

Από 81 μέχρι 89 βαθμούς 2 Βαθμοί

Από 90 και περισσότερα 3 Βαθμοί

Οι 3 βαθμοί δίνονται όμως μόνο αν δεν υπάρχουν αρνητικοί πόντοι ή αν για κάθε αρνητικό πόντο αφαιρεθεί ένας θετικός.

Τα στάνταρ της CΟΜ δεν ισχύουν όμως μόνο για τους θετικούς πόντους αλλά και για τους αρνητικούς. Αρνητικοί πόντοι δίνονται αν τραγουδήσει το πουλί αρνητικές στροφές. Αυτές είναι:

Rascada μέχρι 3 βαθμοί

Estridencias/οξύς ήχος μέχρι 3 βαθμοί

Νasalidad/ένρρινος ήχος μέχρι 3 βαθμοί

Δεν επιτρέπεται όμως να δοθούν πάνω από 3 αρνητικοί βαθμοί, διαφορετικά το πουλί δεν χαρακτηρίζεται Timbrado και παραμένει χωρίς βαθμολογία.

Παρατηρεί ο κριτής κάτι το ιδιαίτερο σε κάποιο πουλί, έχει τη δυνατότητα να το σημειώσει πάνω στη φίσα. Αυτό μπορεί να είναι ο ιδιαίτερος τρόπος που τραγουδάει κάποια στροφή, η εξαιρετική ποιότητα κάποιας στροφής, το αν το πουλί είναι νευρικό ή παίζει με το δαχτυλίδι του. Με τον τρόπο αυτό ο εκτροφέας έχει τη δυνατότητα να μάθει κάτι για το καναρίνι του, το οποίο πιθανόν του διέφυγε.

Θεωρώ ότι με τα στάνταρ βαθμολογίας της COM δημιουργήθηκε η καλύτερη δυνατότητα αξιολόγησης του Timbrado. Και αυτό γιατί κάθε εκτροφέας έχει τη δυνατότητα να εκτρέφει τα «φαβορί Timbrado» του και κανένας τύπος πουλιού από τους τρεις που προαναφέρθηκαν, δεν αδικείται. Για την ουδετερότητα του συστήματος αξιολόγησης δεν εκφράστηκε μόνο η FOCDE αλλά και η καινούργια ομοσπονδία η F.E.C.C.

H FOE αντίθετα δέχεται μόνο το βαθύ και ξερό τραγούδι χωρίς νεροστροφές. Επειδή όμως και οι κριτές αυτής της ομοσπονδίας καλούνται στα παγκόσμια πρωταθλήματα για να κρίνουν, δημιουργήθηκε ένα σύστημα μετατροπής της βαθμολογίας τους στα στάνταρ της COM.

Η νεότερη ομοσπονδία η F.O.C.V.A προτιμά τον 3ο τύπο Timbtado το Discontinuo (γνωστό και ως πουλί των οχτώ στροφών). Το σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιούν έχει οχτώ θετικές και πέντε αρνητικές στροφές. Προς το παρόν στην ομοσπονδία αυτή ανήκουν δυο OMJ κριτές οι οποίοι όμως σε παγκόσμια πρωταθλήματα πρέπει να κρίνουν με τα στάνταρ της COM.

Παλαιότερα έκριναν πάντα δυο κριτές, κάτι που συνηθίζεται ακόμη στη Γερμανία κατά την κρίση των Harz. Σήμερα όμως για εξοικονόμιση εξόδων κρίνει πάντα ένας κριτής. Μόνο στα παγκόσμια πρωταθλήματα κρίνουν δυο κριτές, οι οποίοι λόγω των πολλαπλών στροφών του Timbrado έχουν στη διάθεση τους 30 λεπτά, χρόνος που εξασφαλίζει μια καλή αξιολόγηση του πουλιού.

Marius Popiolek

Κριτής Τimbrado


Η μετάφραση έγινε απο τον Καραδαγλη Δ.  από το μηνιαίο περιοδικό «Vogelfreund» της γερμανικής ομοσπονδίας DKB για τον σύλλογο ΣΥ.Κ.Β.Ε. To έγραψε ο γερμανός κριτής Marius Popiolek.
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.