Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Τεχνητός φωτισμός σε εσωτερική εκτροφή – Απλό Σύστημα ανατολής-δύσης

Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω τον απλό, φθηνό και εύκολο τρόπο για την προσομοίωση ανατολής-δύσης σε εσωτερική εκτροφή καναρινιών, απαραίτητο και για την σωστή προετοιμασία της αναπαραγωγής (πυρώματος) αλλά και τη γενικότερη διαχείριση των καναρινιών μας. 
Φυσικά, ο ήλιος είναι το καλύτερο για τα πουλιά μας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τα συνδυάζουμε όλα. 

Ας ξεκινήσουμε με τον εξοπλισμό που θα χρειαστούμε:

-    Κατάλληλες λάμπες φωτισμού κυρίως φθορίου (με τα παρελκόμενα: σκαφάκι, καλώδιο, διακόπτη κλπ) ή Led (τόσες ώστε να έχουμε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο).  Καλό είναι να χρησιμοποιούμε κατάλληλες για την υγεία το πουλιών λάμπες που υπάρχουν στο εμπόριο οι οποίες εκπέμπουν και ακτινοβολία UV. Προσωπικά, χρησιμοποιώ (δεν εκπέμπουν UV) OSRAM Lumilux De Luxe Daylight L36W/12-954 με Lumen: 2300, φωτεινή ροή CRI: >90 και θερμοκρασία χρώματος: 5400 Κelvin. 

      (περισσότερα για την ποιότητα φωτισμού διαβάστε εδώ: http://www.malinois.gr/lightninggr.htm).

 


-    Μια (ή περισσότερες ανάλογα το χώρο) επιπλέον κοινή λάμπα το πολύ 40watt (με τα παρελκόμενα καλώδια, διακόπτη κλπ) που να δίνει στο χώρο αμυδρό φωτισμό 

 


-    Ένα φωτάκι νυκτός (αυτόματο με φωτοκύτταρο) 

 


-    2 χρονοδιακόπτες (καλύτερα αναλογικούς, όχι ψηφιακούς) με δυνατότητα ρύθμιση ανά 15’ (ή ανά 30').


 

 

Σχηματική απεικόνιση του τεχνητού φωτισμού:


 


Η συνδεσμολογία έχει ως εξής:

 

Συνδέουμε την κοινή λάμπα με τον ένα χρονοδιακόπτη και την φθορίου με τον άλλο. Ρυθμίζουμε τους χρονοδιακόπτες σύμφωνα με την παρακάτω λογική. 

 

Το πρωί Θα πρέπει να ανάβει πρώτα η κοινή μικρή λάμπα που θα σημαίνει για τα πουλιά ξημέρωμα (π.χ. στις 07:00) και θα  μένει αναμένει  για περίπου 30’-45’, στη συνέχει θα ανάβουν οι βασικές λάμπες (π.χ. 07:30), μετά από λίγο (π.χ. 15’ εξαρτάται από τη δυνατότητα ρύθμισης του χρονοδιακόπτη) θα σβήνει η κοινή λάμπα (π.χ. 07:45). 

 

Το βράδυ 15’ πριν σβήσει ο βασικός φωτισμός, θα ανάβει πάλι η κοινή λάμπα (π.χ. 20:00) και στη συνέχεια θα σβήνει ο βασικός φωτισμός (π.χ. 20:15) που θα σημαίνει για τα πουλιά μας ότι σουρούπωσε, ενώ η κοινή λάμπα θα μένει αναμμένη για 30’-40’ περίπου (π.χ. 21:00) και μετά θα σβήνει. 

 

Το μικρό φωτάκι νυκτός (το οποίο διαθέτει φωτοκύτταρο και ανάβει μόνο όταν είναι σκοτάδι) είναι για λόγους ασφαλείας, κυρίως στην φάση της αναπαραγωγής, ώστε αν μια κανάρα πεταχτεί από τη φωλιά της π.χ. από ένας σεισμό, να μπορεί να δει ώστε να ξανά μπει στη φωλιά της. 


Υπάρχουν ακόμα και ημερολόγια που αναφέρουν τις ώρες ανατολής-δύσης τα οποία μπορούμε να συμβουλευτούμε.


Η διάρκεια του βασικού φωτισμού εξαρτάται από την εποχή π.χ. στην αναπαραγωγή 13-15 ώρες, στην περίοδο συντήρησης 6-7 ώρες κλπ. Άρα σταδιακά θα πρέπει να ρυθμίζουμε τους χρονοδιακόπτες ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε:
 

Α) Σταθερό και ποιοτικό φωτισμό κατάλληλο για την διαχείριση των καναρινιών μας (προετοιμασία αναπαραγωγής-πύρωμα-αναπαραγωγή)

Β) Οι κανάρες συνηθίζουν τον τρόπο αυτό και ξέρουν περίπου πότε ξημερώνει και πότε νυχτώνει, φροντίζοντας να έχουν φάει, να έχουν μπει έγκαιρα στη φωλιά τους και να έχουν ταΐσει τα μικρά τους.

Παρατήρηση: όσοι χρησιμοποιούν λαμπτήρες φθορισμού καλό θα είναι να επιλέξουν στη συνδεσμολογία τους ηλεκτρονικό μπαλαστ διότι έτσι εξαλείφεται το φαινόμενο όπου τρεμοπαίζει το φως της λάμπας (σε σχέση με το απλό μπαλάστ). Στα μάτια του ανθρώπου δεν είναι εύκολα αντιληπτό (εκτός να δούμε το φως μέσα από π.χ. μια κάμερα), ωστόσο στα πουλιά και στα καναρίνια γίνεται αντιληπτό και μάλιστα τα επηρεάζει μιας και είναι "φωτοευαίσθητα".

Δείτε ένα βίντεο για τη σύγκριση του φωτισμού με απλό και ηλεκτρονικό μπαλάστ: Συγκριση συμβατικου με ηλεκτρονικο μπαλαστ

 

 

Οι πληροφορίες είναι με την βοηθεία του διαδικτύου.

Δημοσιεύτηκε 18/4/2017
ΕΟΟ-Τ52 Τόλιας Θεόδωρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.