Το Τιμπράντο είναι ο ποιο κοντινός απόγονος του άγριου καναρινιού γεγονός που ευθύνεται για το μικρότερο μέγεθος τους σε σχέση με τα υπόλοιπα καναρίνια. Συνολικά δεν ξεπερνά τους 13 με 14 πόντους με φτέρωμα δεμένο και ίσιο σε πρασινωπή και γκρι απόχρωση. Στις μέρες μας αποδεκτά χρώματα είναι το πράσινο, το κίτρινο, το άσπρο, το γρι, το κανελί και τα παρδαλά με βάση όλα τα παραπάνω. Οι κόκκινοι χρωματισμοί δεν είναι αποδεκτοί στη ράτσα Τιμπράντο. Η ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς χώρους με θερμοκρασίες που δεν πέφτουν πολύ κάτω από τους μηδέν βαθμούς κελσίου και η περιορισμένη φροντίδα που χρειάζονται είναι κάτι που τα Τιμπράντο έχουν κληρονομήσει από τους αγρίους προγόνους, τους αρκεί να ζουν σε ευρύχωρα κλουβιά που θα τους επιτρέπουν να
κινούνται. Την άνοιξη όταν οι μέρες αρχίσουν να μεγαλώνουν και η θερμοκρασία να ανεβαίνει θα αναδείξουν τα ένστικτα τους για αναπαραγωγή δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό στο μεγάλωμα των νεοσσών.
Οι Ισπανοί εκτροφείς προσπάθησαν να έχουν ένα καναρίνι φωνής με πλούσιο, καθαρό, αρμονικό και δυνατό κελάηδισμα με πολλούς μεταλλικούς ήχους και πολλές στροφές στο ρεπερτόριο του, το οποίο αποτελείτε από 12 νότες τις οποίες το Τιμπράντο χρησιμοποιεί περιοδικά με γρήγορες εναλλαγές σε διαφορετικούς συνδυασμούς . Αν και το τραγούδι τους είναι δυνατό η φωνή τους δεν πρέπει να είναι ούτε τραχιά ούτε ιδιαίτερα διαπεραστική.
Το τραγούδι αυτού του θαυμάσιου καναρινιού με τη μεταλλική χροιά ταυτίζεται από τους Ισπανούς με τους ήχους από τις καστανιέτες. Οι μιμητικές ικανότητες του μικρόσωμου αυτού καναρινιού αποτελούν προσόν για ένα καλό Τιμπράντο, το οποίο θα είναι επινοητικό στους συνδυασμούς του ενώ αποτελούν μειονέκτημα για ένα κακό, όπου θα προσθέτει λάθος νότες ή ήχους που έχει μάθει στη λάθος στιγμή χαλώντας την αρμονία του τραγουδιού του.
Τα Τιμπράντο μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να τραγουδούν σκοπούς άλλων Τιμπράντο αλλά και να τραγουδούν διαδοχικά με άλλα δημιουργώντας μια ομάδα που μπορεί να προσφέρει ασύγκριτα μελωδικά κελαϊδίσματα.
Εξωτερικά διακρίνεται από το πλήρες φτέρωμα του το οποίο σφίγγετε καλά στο σώμα με σφιχτά φτερά που διπλώνουν μεταξύ τους ελαφρώς στις άκρες χωρίς να σγουραίνουν πουθενά.
Το κεφάλι είναι μεσαίου μεγέθους το οποίο στηρίζεται σε σχετικά μακρύ λαιμό, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Τα μάτια έχουν ζωηρό μαύρο, γκρι και καφετί χρώμα.. Το πολύ μεγάλο κεφάλι, με υπερβολικό φτέρωμα και τα κόκκινα μάτια, δείχνει την μη καθαρότητα της ράτσας.
Το Σώμα έχει μορφή που λεπταίνει προς τις άκρες ερχόμενο σε αρμονία με το λαιμό και την ουρά, η οποία βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με το σώμα μοιάζοντας αυτή του χελιδονιού. Τα πόδια είναι λεπτά και κοντά και στέκονται σε γωνία. Τα πόδια που στέκονται ευθεία δείχνουν την μη καθαρότητα της ράτσας. Το χρώμα στα Τιμπράντο εμφανίζεται ζωηρό και διαμορφώνεται από δύο χρωστικές ουσίες, τη μελανίνη και την έλλειψη χρώματος. Έτσι τα καναρίνια μπορεί να είναι πράσινα, γκρίζα, σκούρο καφέ, κίτρινα με σκούρο καφετί άσπρο ή κίτρινο. Επίσης παρατηρείται και η ανάμιξη των χρωμάτων μελανίνης και έλλειψης χρώματος στο φτέρωμά σε διαφορετικές αναλογίες. Τα πουλιά που παρουσιάζουν έλλειψη χρώματος με πορτοκαλί ή κόκκινο δεν είναι δεκτά.
Ως καναρίνι φωνής διαγωνιζόμενο βαθμολογείται σύμφωνα με τις παρακάτω κατηγορίες από90 έως 100 βαθμούς πρώτη κατηγορία, από82 έως 89 βαθμούς δεύτερη κατηγορία και από70 έως 81 βαθμούς τρίτη. Υπάρχουν δυο τρόποι βαθμολόγησης της FOE και της FOCDE. Από τη COM πλέον χρησιμοποιείτε αυτό της FOCDE.
Τρεις είναι οι υποκατηγορίες της ράτσας Τιμπράντο.
1.Τα "Classics", λέγονται κλασικά γιατί ήταν τα πουλιά που πρώτα αναγνωρίστηκαν ως η ράτσα ισπανικά τιμπράντο από την παγκόσμια ορνιθολογική ομοσπονδία (COM). Τα κλασσικά τιμπράντο έχουν το συνεχόμενο και μεγαλύτερο ρεπερτόριο.
2.Τα "Floreados" τραγουδούν περισσότερο τις μη συνεχόμενες νότες ("floreos",slow water...), λιγότερο τις ημι-συνεχόμενες (clucks, semicontinuos water...) και καθόλου τις συνεχόμενες νότες (timbres or rolled variations).
3.Τα "Intermediate" κάτι μετάξι των "Classics" και "Floreados".
Μεσογειακού ταμπεραμέντου καναρίνι το Τιμπράντο λοιπόν, ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του έλληνα εκτροφέα γεγονός που κάνει στις μέρες μας όλο και περισσότερους να ασχολούνται με την εκτροφή και κατοχή του ως οικόσιτο.
Οι πληροφορίες είναι με την βοηθεία του διαδικτύου.
Δημοσιεύτηκε 13/4/2017
ΕΟΟ-Τ52 Τόλιας Θεόδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.