Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ESPRESSO ο κ. Δημ. Καραδαγλής...




με τον τίτλο: 

Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια!

Διαγωνίζονται για τη φωνή τους, το σπάνιο χρώμα τους και την ιδιαίτερη... πόζα τους. Στο 62ο παγκόσμιο πρωτάθλημα πτηνών συντροφιάς, που θα αρχίσει την Παρασκευή στο Μπάρι της Ιταλίας, συμμετέχουν 52 Ελληνες εκτροφείς, μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), με 213 πουλιά.
Τα «ελληνικά» καναρίνια ανταγωνίζονται επάξια εκείνα των «μεγάλων δυνάμεων» του χώρου, δηλαδή του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ισπανίας. Από το 1998 έχουμε κατακτήσει σημαντικά μετάλλια, με τελευταία τα δύο χρυσά το 2012 στην Αλμερία της Ισπανίας και το ασημένιο το 2013 στο Χάσελτ του Βελγίου.
Οπως εξηγεί ο Δημήτρης Καραδαγλής, μέλος του Συλλόγου Καναρινόφιλων Βορείου Ελλάδος και εθνικός κριτής της ΕΟΟ στην κατηγορία καναρινιών φωνής Waterslager Malinois, τόσο η εκτροφή όσο και η συμμετοχή σε πανελλήνιους ή παγκόσμιους διαγωνισμούς είναι δύσκολη υπόθεση, αφού τα πουλιά πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
«Οσο πιο πολλές προδιαγραφές πληρούν τα πουλιά, ανάλογα με την κατηγορία τους, τόσο πιο κοντά βρίσκονται στις υψηλές βαθμολογίες και στα μετάλλια. Τα καναρίνια φωνής χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στα γερμανικής καταγωγής Harzer Roler, στα βελγικά Waterslager Malinois και στα ισπανικά Timbrados. Ο μουσικός σκοπός των Harzer Roler έχει τέσσερις προκαθορισμένες στροφές, τα Waterslager έχουν δώδεκα. Η βαθμολογία έχει να κάνει με τις φωνές που παράγει το καναρίνι την ώρα που εμφανίζεται μπροστά στους κριτές. Τα καναρίνια διαγωνίζονται σε τετράδες, δυάδες, είτε μόνα τους» εξηγεί ο Δημήτρης Καραδαγλής, που κάθε χρόνο εκτρέφει 70 με 80 πουλιά.
Η εκπαίδευση
Πριν από τη μεγάλη μέρα του διαγωνισμού τα καναρίνια εκπαιδεύονται με ειδικό τρόπο, ώστε να τραγουδούν σε συγκεκριμένη ώρα. «Μετά την ενηλικίωσή τους, στον έκτο μήνα, τα καναρίνια φωνής που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα μπαίνουν σε ατομικά κλουβιά με χωρίσματα, ώστε να μη βλέπει το ένα το άλλο και χαμηλώνουμε τον φωτισμό. Παραμένουν εκεί ένα μήνα, μέχρι την ημέρα του διαγωνισμού. Μόλις βγουν σε πιο δυνατό φως, κελαηδούν.
»Σημαντικό είναι και το ταίριασμα στα πουλιά. Μια τετράδα που κελαηδά ομοιόμορφα και αρμονικά θα εξασφαλίσει υψηλή βαθμολογία, ενώ ο κριτής θα κρίνει μετά τη συνολική τους εμφάνιση».
Οι κριτές
Οι κριτές από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία ξεχωρίζουν ακόμη και την παραμικρή διαφορά στη χροιά, στον τόνο, στη μελωδία και στο χρώμα της φωνής των καναρινιών. Ορισμένα τραγουδούν ακόμη και με το στόμα κλειστό, άλλα μιμούνται τη φωνή του αηδονιού, ενώ άλλα κελαηδούν με «νεροφωνές», έναν ήχο όμοιο με του νερού που κυλάει.
«Οι κατηγορίες φωνών χωρίζονται στα χαμηλόφωνα πουλιά (γερμανικά), τα μεσαία (βελγικά) και τα δυνατότερα (ισπανικά). Το τραγούδι είναι αποτέλεσμα της δόνησης των φωνητικών χορδών, όταν περνά προς τα έξω ο αέρας και είναι χαρακτηριστικό μόνο των αρσενικών, ενώ τα θηλυκά τιτιβίζουν. Επομένως για τα αρσενικά το τραγούδι τους αποτελεί και μια έκφραση αρρενωπότητας» καταλήγει ο Δημήτρης Καραδαγλής, που ασχολείται με την εκτροφή καναρινιών από το 2005.
ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.