H επόμενη συνέντευξη είναι με τον κύριο Robert Mittemeijer. O κύριος
Ρομπερτ είναι από το Βέλγιο και είναι ΟΜJ κριτής καναρινιών waterslager
από το 1976. Στις μέρες μας είναι πρόεδρος της Βέλγικης Ομοσπονδίας
ΚΒFK
1. Πόσο καιρό εκτρέφετε καναρίνια φωνής;
Από το 1944. ‘Ημουν 8 χρονών τότε. Συνέχισα να εκτρέφω μέχρι και το 2004. Λόγοι υγείας με ανάγκασαν να σταματήσω. Βλέπετε έκανα εκτροφή στη σοφίτα του σπιτιού μου και δεν είχα τη δυνατότητα να κουβαλώ τα απαραίτητα από τη σκάλα....
2. Τα πρώτα σας καναρίνια ήταν μαλινουά;
Πάντα !! Επιτρέψτε μου να πω όμως πως εμείς στο Βέλγιο δεν χρησιμοποιούμε τον όρο μαλινουά αλλά waterslager.
3. Πότε αποφασίσατε να κατεβάσετε πουλιά σε διαγωνισμό για πρώτη φορά;
Από το 1944 συμμετείχα σε αγώνες τοπικούς των συλλόγων που υπήρχαν τότε. Συμμετείχα στο πρώτο Παγκόσμιο που έγινε το 1954 στο Βέλγιο. Τότε υπήρχε μόνο το κλειστό σύστημα αξιολόγησης. Αυτό να το πείτε σε μερικούς οι οποίοι αγνοούν το σύστημα αυτό και μάλιστα προβάλουν και ανόητα επιχειρήματα εναντίον του (του κλειστού συστήματος).
4. Πόσα ζευγάρια βάζετε κάθε χρονιά για αναπαραγωγή ;
Χρησιμοποιούσα 20 θηλυκά και 10 αρσενικά.Κάθε αρσενικό το ζευγάρωνα με δυο θηλυκά.
5. Χρησιμοποιείτε καθόλου παραμάνες; Ποιο σύστημα ακολουθείτε στην αναπαραγωγή;
Σας το ανέφερα πιο πάνω. Ένα αρσενικό με δυο θηλυκά. Παραμάνες δεν χρησιμοποίησα ποτέ.
6. Παρακαλώ περιγράψτε μας το εκτροφείο σας.
Η σοφίτα του σπιτιού μου είναι μέχρι και σήμερα σε τρία μέρη χωρισμένη: στo χώρο όπου γίνονταν τα ζευγαρώματα ,ο οποίος τροποποιούνταν αργότερα σε χώρο προπόνησης (για το κλειστό σύστημα), στο χώρο αποθήκευσης και στο χώρο όπου είχα δυο μεγάλες κλούβες πτήσης.
7. Πώς ταΐζετε τα πουλιά σας όλο το χρόνο για να τα φέρετε σε αναπαραγωγική φάση;
Με κανονικό μείγμα σπόρων και αυτοσχέδια αυγοτροφή.Τότε δεν υπήρχαν οι αυγοτροφές του εμπορίου που υπάρχουν σήμερα.Την έφτιαχνα με μπισκοτο, τριμμένο αυγό ,μια κουταλιά καλαμποκέλαιο και φυτρωμένους σπόρους.
8. Με ποια κριτήρια επιλέγεται τα ζευγάρια σας;
Αυτό απαιτεί εμπειρία….Διάλεγα πουλιά μεγάλα, στιβαρά και φυσικά καλούς τραγουδιστές οι οποίοι κληρονομούσαν τα γενετικά τους χαρακτηριστικά και στους απογόνους τους. Τα θηλυκά προέρχονταν επίσης από καλής γενιάς τραγουδιστές.
9. Πώς εκπαιδεύετε τα πουλιά σας και πώς τα ετοιμάζετε για τους διαγωνισμούς, υπάρχει κάποιο μικρό μυστικό;
Όπως και σεις δεν υπάρχει κάποιο μυστικό.Μην ξεχνάτε, θα το επαναλάβω πάλι ,τότε είχαμε μόνο το κλειστό σύστημα και τα πουλιά δεν χρειάζονταν κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση. Αργότερα με τα ανοιχτά κλουβιά κάναμε αυτό που γίνεται μέχρι και σήμερα.
10. Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του tutor (δασκάλου);
Άριστος τραγουδιστής με σωστή δομή στο τραγούδι και φυσικά καλές νεροφωνές.Προτιμούσαμε πουλιά τα οποία μετά την κνορρ έλεγαν αμέσως κλοκ.Αυτά έλεγαν πράγματι πολύ καλή κλοκ.Τα χρόνια του 50 ένα πουλί με 8 Κλοκ δεν το έπαιρναν ούτε τα Pet Shop. Τότε είχαμε Κλοκ με 10 και 11 βαθμούς αλλά όταν τα λέω αυτά σε κάποιους νεώτερους εκτροφείς γίνομαι γραφικός!Δεν είναι υπερβολή να πω πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τους σημερινούς εκτροφείς Waterslager δεν γνωρίζουν τι θα πει κλοκ πραγματική! Φέρνουν πουλιά με αργά κλοκ φλάουτα και νομίζουν πως είναι κλοκ. Θυμώνουν μάλιστα όταν τους λέω ότι δεν έχουν κλοκ τα πουλιά τους.
11. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το ποιοτικό malinois;
Σας το είπα ήδη.
12. Tι κάνετε όταν διαπιστώσετε ότι΄από το κοπάδι σας μια φωνή πάει να εκλείψει;
Δεν είχα τέτοιο πρόβλημα αλλά προσπαθούσα πάντα να ενισχύω τις γενετικές καταβολές του κοπαδιού μου, το οποίο γνώριζα πολύ καλά, με τις πρέπουσες διασταυρώσεις.
13. Με ποιον τρόπο μπορεί ένας εκτροφέας να εκπαιδεύει ή δύο ή τρεις γραμμές μαλινοις; τι πρέπει να προσέξει;
Είναι δύσκολο για τα νεαρά αρσενικά.Καλύτερα να έχετε μια ενιαία γραμμή.
14. Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός πουλιών που μπορεί να εκπαιδεύσει ένα πουλί δάσκαλος;
Αν είναι καλός ο δάσκαλος μπορεί να τραβήξει όλο το κοπάδι των νεαρών αρσενικών.Όλοι στο Βέλγιο είχαμε και έχουμε μεγάλες κλούβες πτήσης.Δεν χρησιμοποίησα ποτέ πάνω από δυο δασκάλους εννοείται της ίδιας γραμμής.
15. Τι κάνουμε εάν διαπιστώσουμε ότι οι μαθητές γίνονται καλύτεροι από το δάσκαλο;
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα!! Τα πουλιά μου ήταν όλα από την ίδια γραμμή αίματος και ποτέ δεν έβγαζα το δάσκαλο έξω.
16. Σε ποια θέση μέσα στο σχολείο τοποθετούμε το δάσκαλο; σε φως ή σε ημιφως;
Μαζί με τα νεαρά αρσενικά στο κάτω μέρος του διδασκαλείου. Έτσι έκανα εγώ τουλάχιστον.
17. Πόσο καιρό πριν από τον πρώτο διαγωνισμό της χρονιάς αρχίζετε την εκπαίδευση;
Ένα μήνα περίπου.Τα έπαιρνα από την κλούβα πτήσης και τα έβαζα στα κλουβιά διαγωνισμού.
18.Τι κάνετε την επόμενη χρονιά τα ενήλικα αρσενικά ,τα εκπαιδεύετε ξανά;
Όχι. Τα χρησιμοποιούσα πιθανόν για γενήτορες
19. Στην Ελλάδα ,πολλοί λάτρεις καναρινιών ψωνίζουν πολλές φορές από πετσοπ πουλιά ,υπάρχει κάποιος τρόπος ή κάποιο χαρακτηριστικό που να κάνει ένα θηλυκό μαλινουά να ξεχωρίζει από ένα κίτρινο κοινό καναρίνι;
Δυστυχώς όχι. Αλλά γιατί στα Petshop; Έκεί πήγαιναν και πηγαίνουν πάντα τα χειρότερα πουλιά. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στο Βέλγιο.
20. Θα ζευγαρώνατε κάποιο από τα άλλα δύο είδη καναρινιών φωνής (τιμπράντο ή χαρζ )με ένα μαλινουά ; και αν ναι γιατί ;
Ποτέ. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι σήμερα που διασταυρώνουν Χαρτσ που έχουν Wassergluke με Waterslager.Η πρώτη γενιά μπορεί να είναι πολύ καλά πουλιά η δεύτερη όμως είναι καταστροφή. To θεωρώ απαράδεκτο!!
21. Μπορούμε να καταλάβουμε ποια πουλιά δεν έχουν νεροφωνες στο αίμα τους αλλά τις πήραν από τον δάσκαλο(της έμαθαν αντί να της κληρονομήσουν ) και με ποιον τρόπο ?
Αυτά τα πουλιά που δεν έχουν νεροφωνες μετά την πτεροροια θα τις χάσουν .Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την εκτροφή μας πρέπει να τα διώχνουμε .
22. Με μέτρια πουλιά και έναν καλό δάσκαλο μπορούμε να κάνουμε καλά πουλιά?
Ναι με έναν πολύ καλό δάσκαλο μπορούμε να κάνουμε καλά πουλιά και να βελτιωθούμε
23. Στην διδασκαλία εάν βάλουμε έναν καλό δάσκαλο αλλά από άλλη γραμμή θα έχουμε πρόβλημα?
Ενώ θα έχουμε καλούς τραγουδιστές δεν θα μπορούν να το μεταδώσουν γιατί είναι από άλλη γραμμή και δεν το έχουν στο αίμα τους το ρεπερτόριο που θα μάθουν .
24. Τον δάσκαλο τον ζευγαρώνατε?
Ναι τον έβαζα για ζευγάρωμα όπως και τα υπόλοιπα αρσενικά αλλά μετά το 4 αυγό τον έβγαζα.
25. Στην εκπαίδευση τα καλά αρσενικά που τα τοποθετούσατε?
Πάντα τα καλά πουλιά τα έβαζα χαμηλά όπως και τον δάσκαλο .Ο ήχος όπως ξέρετε πάει προς τα πάνω για αυτό το λόγο στο stam βάζουμε τα καλά πουλιά κάτω για να παρασύρουν και τα υπόλοιπα.
26. Τι διάρκεια ζωής έχει ο δάσκαλος; Δηλαδή για πόσες χρονιές μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε;
Η διάρκεια ενός δασκάλου είναι 5-6 χρόνια εγώ τον άλλαζα κάθε 4 χρόνια στην εκτροφή μου.
27. Είναι αλήθεια ότι τον δάσκαλο δεν πρέπει να το αφήσουμε να ταΐσει και γιατί?
Όπως είπα και πιο πάνω τον δάσκαλο τον αποσύρω μετά το 4 αυγό. Εάν τον αφήσουμε να ταΐσει θα αργήσει να κάνει πτεροροια με αποτέλεσμα όταν θα τον χρειαζόμαστε δεν θα είναι έτοιμος για την διδασκαλία τον νεαρών .
28. Πόσο σημαντικός είναι ο δάσκαλος στην εκτροφή μας?
Εάν ξεκινάμε τώρα την εκτροφή μας ο δάσκαλος είναι απαραίτητος .Όταν καταφέρουμε να κάνουμε την δικιά μας γραμμή, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα και δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του
29. Ποια χώρα αυτή τη στιγμή κατέχει τα ηνία στα καναρίνια waterslager ; Σε ποια χώρα ακούσατε τα πιο ποιοτικά πουλιά;
Στο Βέλγιο πάντα υπάρχουν καλά πουλιά. Με έχει εντυπωσιάσει όμως το επίπεδο των Ισπανών εκτροφέων. Έχω ακούσει πολλά καλά πουλιά στην Ισπανία μιας και πηγαίνω κάθε χρόνο!
30.Θα θέλατε να πείτε κάτι στα μέλη μας αλλά και σε όσους ξεκινάνε τώρα να εκτρέφουν καναρίνια φωνής;
Θα τους συμβούλευα να πάρουν πολυ καλά πουλιά από κάποιον παλιότερο εκτροφέα που έχει μια σταθερή γραμμή. Αυτό δεν σημαίνει πως την επόμενη χρονιά θα έχετε και τους παγκόσμιους πρωταθλητές. Ίσως. Η σταθερή γραμμή αίματος είναι για μένα αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο.
Προσοχή όμως στις νεροφωνές. Σήμερα, το έχω ήδη ξαναπεί, το 80 % της Κλοκ είναι χωρίς νερό. Οι εκτροφείς πιστεύουν ότι έχουν άριστη Κλοκ αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη! Στο διαγωνισμό του Συλλόγου σας άκουσα πουλιά με νερό αλλά και πάρα πολλά, άλλων εκτροφέων από άλλους Συλλόγους απ΄ότι πληροφορήθηκα, είχαν Κλοκ χωρίς νερό. Οι εκτροφείς δυσαρεστήθηκαν και μάλιστα αντί να ακούσουν και να παραδεχτούν αυτά που τους λέει κάποιος πιο έμπειρος, υποστηρίζουν ότι οι κριτές της KBFK δεν βαθμολογούν αυτή την Κλοκ γιατί δεν την γνωρίζουν ενώ οι συνάδελφοι της ΚΝΒΒ την βαθμολογούν υψηλά. Αν το κάνουν κάποιο κριτές, κακώς το κάνουν αλλά εγώ δεν θα απολογηθώ για τους άλλους. Οι ίδιοι εκτροφείς αυτοί έχουν αμφιβολία για το αν ακούμε εμείς καλά την ποιότητα λόγω της ηλικίας μας. Τι να πω..... Δεν είναι κομψό να μιλάει ένας νεαρός με πέντε χρόνια ιστορίας στην εκτροφή και να προσπαθεί να κάνει το δάσκαλο σε κάποιον που γνωρίζει πολύ καλύτερα τα πράγματα.....
Την πραγματική τοξοειδή κλοκ (να βαθαίνει το πουλί και στη συνέχεια να σκάει το νερό) δεν την έχουν ακούσει ούτε οι σημερινοί εκτροφείς αλλά και ούτε πολλοί από τους σημερινούς κριτές. Δεν υπάρχει αυτή η κλοκ πια ούτε και στους πιο ονομαστούς εκτροφείς του Βελγίου.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Μπολ. Δεν νομίζω πως κανείς στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία και αλλού... που να έχει ακούσει την παλιά αργή καλή μπολ.
Προσοχή λοιπόν! Η συμπόρευση με το ρεύμα των περισσότερων εκτροφέων που εκτρέφουν waterslager με τετοιου είδους νεροφωνές δεν σημαίνει πάντα ποιότητα! Ακούστε και κάποιους πιο έμπειρους από σας...
Επιμέλεια ερωτήσεων : Ευσταθίου Θεόδωρος - Τσιλιγγόπουλος Χρήστος
Μετάφραση : Καραδαγλής Δημήτρης
Με την άδεια του κυρίου Robert Mittemeijer για τα μέλη του www.canarybreeder.net καθώς επίσης και για τους αναγνώστες του http://sykbe.blogspot.com/
Vielen Dank Herr Robert !
1. Πόσο καιρό εκτρέφετε καναρίνια φωνής;
Από το 1944. ‘Ημουν 8 χρονών τότε. Συνέχισα να εκτρέφω μέχρι και το 2004. Λόγοι υγείας με ανάγκασαν να σταματήσω. Βλέπετε έκανα εκτροφή στη σοφίτα του σπιτιού μου και δεν είχα τη δυνατότητα να κουβαλώ τα απαραίτητα από τη σκάλα....
2. Τα πρώτα σας καναρίνια ήταν μαλινουά;
Πάντα !! Επιτρέψτε μου να πω όμως πως εμείς στο Βέλγιο δεν χρησιμοποιούμε τον όρο μαλινουά αλλά waterslager.
3. Πότε αποφασίσατε να κατεβάσετε πουλιά σε διαγωνισμό για πρώτη φορά;
Από το 1944 συμμετείχα σε αγώνες τοπικούς των συλλόγων που υπήρχαν τότε. Συμμετείχα στο πρώτο Παγκόσμιο που έγινε το 1954 στο Βέλγιο. Τότε υπήρχε μόνο το κλειστό σύστημα αξιολόγησης. Αυτό να το πείτε σε μερικούς οι οποίοι αγνοούν το σύστημα αυτό και μάλιστα προβάλουν και ανόητα επιχειρήματα εναντίον του (του κλειστού συστήματος).
4. Πόσα ζευγάρια βάζετε κάθε χρονιά για αναπαραγωγή ;
Χρησιμοποιούσα 20 θηλυκά και 10 αρσενικά.Κάθε αρσενικό το ζευγάρωνα με δυο θηλυκά.
5. Χρησιμοποιείτε καθόλου παραμάνες; Ποιο σύστημα ακολουθείτε στην αναπαραγωγή;
Σας το ανέφερα πιο πάνω. Ένα αρσενικό με δυο θηλυκά. Παραμάνες δεν χρησιμοποίησα ποτέ.
6. Παρακαλώ περιγράψτε μας το εκτροφείο σας.
Η σοφίτα του σπιτιού μου είναι μέχρι και σήμερα σε τρία μέρη χωρισμένη: στo χώρο όπου γίνονταν τα ζευγαρώματα ,ο οποίος τροποποιούνταν αργότερα σε χώρο προπόνησης (για το κλειστό σύστημα), στο χώρο αποθήκευσης και στο χώρο όπου είχα δυο μεγάλες κλούβες πτήσης.
7. Πώς ταΐζετε τα πουλιά σας όλο το χρόνο για να τα φέρετε σε αναπαραγωγική φάση;
Με κανονικό μείγμα σπόρων και αυτοσχέδια αυγοτροφή.Τότε δεν υπήρχαν οι αυγοτροφές του εμπορίου που υπάρχουν σήμερα.Την έφτιαχνα με μπισκοτο, τριμμένο αυγό ,μια κουταλιά καλαμποκέλαιο και φυτρωμένους σπόρους.
8. Με ποια κριτήρια επιλέγεται τα ζευγάρια σας;
Αυτό απαιτεί εμπειρία….Διάλεγα πουλιά μεγάλα, στιβαρά και φυσικά καλούς τραγουδιστές οι οποίοι κληρονομούσαν τα γενετικά τους χαρακτηριστικά και στους απογόνους τους. Τα θηλυκά προέρχονταν επίσης από καλής γενιάς τραγουδιστές.
9. Πώς εκπαιδεύετε τα πουλιά σας και πώς τα ετοιμάζετε για τους διαγωνισμούς, υπάρχει κάποιο μικρό μυστικό;
Όπως και σεις δεν υπάρχει κάποιο μυστικό.Μην ξεχνάτε, θα το επαναλάβω πάλι ,τότε είχαμε μόνο το κλειστό σύστημα και τα πουλιά δεν χρειάζονταν κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση. Αργότερα με τα ανοιχτά κλουβιά κάναμε αυτό που γίνεται μέχρι και σήμερα.
10. Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του tutor (δασκάλου);
Άριστος τραγουδιστής με σωστή δομή στο τραγούδι και φυσικά καλές νεροφωνές.Προτιμούσαμε πουλιά τα οποία μετά την κνορρ έλεγαν αμέσως κλοκ.Αυτά έλεγαν πράγματι πολύ καλή κλοκ.Τα χρόνια του 50 ένα πουλί με 8 Κλοκ δεν το έπαιρναν ούτε τα Pet Shop. Τότε είχαμε Κλοκ με 10 και 11 βαθμούς αλλά όταν τα λέω αυτά σε κάποιους νεώτερους εκτροφείς γίνομαι γραφικός!Δεν είναι υπερβολή να πω πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τους σημερινούς εκτροφείς Waterslager δεν γνωρίζουν τι θα πει κλοκ πραγματική! Φέρνουν πουλιά με αργά κλοκ φλάουτα και νομίζουν πως είναι κλοκ. Θυμώνουν μάλιστα όταν τους λέω ότι δεν έχουν κλοκ τα πουλιά τους.
11. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το ποιοτικό malinois;
Σας το είπα ήδη.
12. Tι κάνετε όταν διαπιστώσετε ότι΄από το κοπάδι σας μια φωνή πάει να εκλείψει;
Δεν είχα τέτοιο πρόβλημα αλλά προσπαθούσα πάντα να ενισχύω τις γενετικές καταβολές του κοπαδιού μου, το οποίο γνώριζα πολύ καλά, με τις πρέπουσες διασταυρώσεις.
13. Με ποιον τρόπο μπορεί ένας εκτροφέας να εκπαιδεύει ή δύο ή τρεις γραμμές μαλινοις; τι πρέπει να προσέξει;
Είναι δύσκολο για τα νεαρά αρσενικά.Καλύτερα να έχετε μια ενιαία γραμμή.
14. Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός πουλιών που μπορεί να εκπαιδεύσει ένα πουλί δάσκαλος;
Αν είναι καλός ο δάσκαλος μπορεί να τραβήξει όλο το κοπάδι των νεαρών αρσενικών.Όλοι στο Βέλγιο είχαμε και έχουμε μεγάλες κλούβες πτήσης.Δεν χρησιμοποίησα ποτέ πάνω από δυο δασκάλους εννοείται της ίδιας γραμμής.
15. Τι κάνουμε εάν διαπιστώσουμε ότι οι μαθητές γίνονται καλύτεροι από το δάσκαλο;
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα!! Τα πουλιά μου ήταν όλα από την ίδια γραμμή αίματος και ποτέ δεν έβγαζα το δάσκαλο έξω.
16. Σε ποια θέση μέσα στο σχολείο τοποθετούμε το δάσκαλο; σε φως ή σε ημιφως;
Μαζί με τα νεαρά αρσενικά στο κάτω μέρος του διδασκαλείου. Έτσι έκανα εγώ τουλάχιστον.
17. Πόσο καιρό πριν από τον πρώτο διαγωνισμό της χρονιάς αρχίζετε την εκπαίδευση;
Ένα μήνα περίπου.Τα έπαιρνα από την κλούβα πτήσης και τα έβαζα στα κλουβιά διαγωνισμού.
18.Τι κάνετε την επόμενη χρονιά τα ενήλικα αρσενικά ,τα εκπαιδεύετε ξανά;
Όχι. Τα χρησιμοποιούσα πιθανόν για γενήτορες
19. Στην Ελλάδα ,πολλοί λάτρεις καναρινιών ψωνίζουν πολλές φορές από πετσοπ πουλιά ,υπάρχει κάποιος τρόπος ή κάποιο χαρακτηριστικό που να κάνει ένα θηλυκό μαλινουά να ξεχωρίζει από ένα κίτρινο κοινό καναρίνι;
Δυστυχώς όχι. Αλλά γιατί στα Petshop; Έκεί πήγαιναν και πηγαίνουν πάντα τα χειρότερα πουλιά. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στο Βέλγιο.
20. Θα ζευγαρώνατε κάποιο από τα άλλα δύο είδη καναρινιών φωνής (τιμπράντο ή χαρζ )με ένα μαλινουά ; και αν ναι γιατί ;
Ποτέ. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι σήμερα που διασταυρώνουν Χαρτσ που έχουν Wassergluke με Waterslager.Η πρώτη γενιά μπορεί να είναι πολύ καλά πουλιά η δεύτερη όμως είναι καταστροφή. To θεωρώ απαράδεκτο!!
21. Μπορούμε να καταλάβουμε ποια πουλιά δεν έχουν νεροφωνες στο αίμα τους αλλά τις πήραν από τον δάσκαλο(της έμαθαν αντί να της κληρονομήσουν ) και με ποιον τρόπο ?
Αυτά τα πουλιά που δεν έχουν νεροφωνες μετά την πτεροροια θα τις χάσουν .Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την εκτροφή μας πρέπει να τα διώχνουμε .
22. Με μέτρια πουλιά και έναν καλό δάσκαλο μπορούμε να κάνουμε καλά πουλιά?
Ναι με έναν πολύ καλό δάσκαλο μπορούμε να κάνουμε καλά πουλιά και να βελτιωθούμε
23. Στην διδασκαλία εάν βάλουμε έναν καλό δάσκαλο αλλά από άλλη γραμμή θα έχουμε πρόβλημα?
Ενώ θα έχουμε καλούς τραγουδιστές δεν θα μπορούν να το μεταδώσουν γιατί είναι από άλλη γραμμή και δεν το έχουν στο αίμα τους το ρεπερτόριο που θα μάθουν .
24. Τον δάσκαλο τον ζευγαρώνατε?
Ναι τον έβαζα για ζευγάρωμα όπως και τα υπόλοιπα αρσενικά αλλά μετά το 4 αυγό τον έβγαζα.
25. Στην εκπαίδευση τα καλά αρσενικά που τα τοποθετούσατε?
Πάντα τα καλά πουλιά τα έβαζα χαμηλά όπως και τον δάσκαλο .Ο ήχος όπως ξέρετε πάει προς τα πάνω για αυτό το λόγο στο stam βάζουμε τα καλά πουλιά κάτω για να παρασύρουν και τα υπόλοιπα.
26. Τι διάρκεια ζωής έχει ο δάσκαλος; Δηλαδή για πόσες χρονιές μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε;
Η διάρκεια ενός δασκάλου είναι 5-6 χρόνια εγώ τον άλλαζα κάθε 4 χρόνια στην εκτροφή μου.
27. Είναι αλήθεια ότι τον δάσκαλο δεν πρέπει να το αφήσουμε να ταΐσει και γιατί?
Όπως είπα και πιο πάνω τον δάσκαλο τον αποσύρω μετά το 4 αυγό. Εάν τον αφήσουμε να ταΐσει θα αργήσει να κάνει πτεροροια με αποτέλεσμα όταν θα τον χρειαζόμαστε δεν θα είναι έτοιμος για την διδασκαλία τον νεαρών .
28. Πόσο σημαντικός είναι ο δάσκαλος στην εκτροφή μας?
Εάν ξεκινάμε τώρα την εκτροφή μας ο δάσκαλος είναι απαραίτητος .Όταν καταφέρουμε να κάνουμε την δικιά μας γραμμή, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα και δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του
29. Ποια χώρα αυτή τη στιγμή κατέχει τα ηνία στα καναρίνια waterslager ; Σε ποια χώρα ακούσατε τα πιο ποιοτικά πουλιά;
Στο Βέλγιο πάντα υπάρχουν καλά πουλιά. Με έχει εντυπωσιάσει όμως το επίπεδο των Ισπανών εκτροφέων. Έχω ακούσει πολλά καλά πουλιά στην Ισπανία μιας και πηγαίνω κάθε χρόνο!
30.Θα θέλατε να πείτε κάτι στα μέλη μας αλλά και σε όσους ξεκινάνε τώρα να εκτρέφουν καναρίνια φωνής;
Θα τους συμβούλευα να πάρουν πολυ καλά πουλιά από κάποιον παλιότερο εκτροφέα που έχει μια σταθερή γραμμή. Αυτό δεν σημαίνει πως την επόμενη χρονιά θα έχετε και τους παγκόσμιους πρωταθλητές. Ίσως. Η σταθερή γραμμή αίματος είναι για μένα αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο.
Προσοχή όμως στις νεροφωνές. Σήμερα, το έχω ήδη ξαναπεί, το 80 % της Κλοκ είναι χωρίς νερό. Οι εκτροφείς πιστεύουν ότι έχουν άριστη Κλοκ αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη! Στο διαγωνισμό του Συλλόγου σας άκουσα πουλιά με νερό αλλά και πάρα πολλά, άλλων εκτροφέων από άλλους Συλλόγους απ΄ότι πληροφορήθηκα, είχαν Κλοκ χωρίς νερό. Οι εκτροφείς δυσαρεστήθηκαν και μάλιστα αντί να ακούσουν και να παραδεχτούν αυτά που τους λέει κάποιος πιο έμπειρος, υποστηρίζουν ότι οι κριτές της KBFK δεν βαθμολογούν αυτή την Κλοκ γιατί δεν την γνωρίζουν ενώ οι συνάδελφοι της ΚΝΒΒ την βαθμολογούν υψηλά. Αν το κάνουν κάποιο κριτές, κακώς το κάνουν αλλά εγώ δεν θα απολογηθώ για τους άλλους. Οι ίδιοι εκτροφείς αυτοί έχουν αμφιβολία για το αν ακούμε εμείς καλά την ποιότητα λόγω της ηλικίας μας. Τι να πω..... Δεν είναι κομψό να μιλάει ένας νεαρός με πέντε χρόνια ιστορίας στην εκτροφή και να προσπαθεί να κάνει το δάσκαλο σε κάποιον που γνωρίζει πολύ καλύτερα τα πράγματα.....
Την πραγματική τοξοειδή κλοκ (να βαθαίνει το πουλί και στη συνέχεια να σκάει το νερό) δεν την έχουν ακούσει ούτε οι σημερινοί εκτροφείς αλλά και ούτε πολλοί από τους σημερινούς κριτές. Δεν υπάρχει αυτή η κλοκ πια ούτε και στους πιο ονομαστούς εκτροφείς του Βελγίου.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Μπολ. Δεν νομίζω πως κανείς στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία και αλλού... που να έχει ακούσει την παλιά αργή καλή μπολ.
Προσοχή λοιπόν! Η συμπόρευση με το ρεύμα των περισσότερων εκτροφέων που εκτρέφουν waterslager με τετοιου είδους νεροφωνές δεν σημαίνει πάντα ποιότητα! Ακούστε και κάποιους πιο έμπειρους από σας...
Επιμέλεια ερωτήσεων : Ευσταθίου Θεόδωρος - Τσιλιγγόπουλος Χρήστος
Μετάφραση : Καραδαγλής Δημήτρης
Με την άδεια του κυρίου Robert Mittemeijer για τα μέλη του www.canarybreeder.net καθώς επίσης και για τους αναγνώστες του http://sykbe.blogspot.com/
Vielen Dank Herr Robert !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.